Svekdebatten växer – förbundsstyrelsen i extra möte

30 oktober, 2020

DEBATT Kritiken mot Journalistförbundets agerande i Las-förhandlingen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Förbundsstyrelsen har ett extrainkallat styrelsemöte i eftermiddag för att diskutera kritiken.

I en debattartikel i Journalisten uppmanar 18 fackligt förtroendevalda i Bonnier förbundsstyrelsen att omvärdera inställningen till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Debattartikeln har undertecknats av styrelseledamöter i journalistklubbarna på Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Kvällsposten, Nerikes Allehanda, Jönköpings-Posten, Norrtelje Tidning, Helsingborgs Dagblad och Vi Föräldrar.

”Las har varit central för oss, den har gjort oss nyttiga för medlemmarna. Om man nu lagstiftar eller avtalar bort den nyttan – vilket är då argumentet för att vara med i facket? Att vi är duktiga på den andra delen av uppdraget; opinionsbildningen och kamratskapet – räcker det?” skriver debattörerna.

Journalistförbundet styrelse har i eftermiddag ett extrainsatt möte för att diskutera kritiken och svekdebatten, samt det politiska läget.

– Vi har haft många extra förbundsstyrelsemöten under hösten för att rapportera och förankra kring förhandlingarna om överenskommelsen, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Dagens extra möte är sammankallat av två skäl, uppger hon: dels eftersom läget kring överenskommelsen och politiken ändras snabbt, dels för att diskutera kritiken från klubbarna.

– Senaste mötet var när vi beslutade att stå bakom överenskommelsen för två veckor sedan. Det har hänt mycket på två veckor. För mig är det både naturligt och självklart att samla förbundsstyrelsen när det kommer kritik från flera klubbar i en viktig fråga. Det är alla ledamöter i förbundsstyrelsen som är ansvariga för beslutet, så det är viktigt att få tala om det ansvaret, säger Ulrika Hyllert.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies