Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
30 oktober, 2020
DEBATT Kritiken mot Journalistförbundets agerande i Las-förhandlingen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Förbundsstyrelsen har ett extrainkallat styrelsemöte i eftermiddag för att diskutera kritiken.
I en debattartikel i Journalisten uppmanar 18 fackligt förtroendevalda i Bonnier förbundsstyrelsen att omvärdera inställningen till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Debattartikeln har undertecknats av styrelseledamöter i journalistklubbarna på Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Kvällsposten, Nerikes Allehanda, Jönköpings-Posten, Norrtelje Tidning, Helsingborgs Dagblad och Vi Föräldrar.
”Las har varit central för oss, den har gjort oss nyttiga för medlemmarna. Om man nu lagstiftar eller avtalar bort den nyttan – vilket är då argumentet för att vara med i facket? Att vi är duktiga på den andra delen av uppdraget; opinionsbildningen och kamratskapet – räcker det?” skriver debattörerna.
Journalistförbundet styrelse har i eftermiddag ett extrainsatt möte för att diskutera kritiken och svekdebatten, samt det politiska läget.
– Vi har haft många extra förbundsstyrelsemöten under hösten för att rapportera och förankra kring förhandlingarna om överenskommelsen, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.
Dagens extra möte är sammankallat av två skäl, uppger hon: dels eftersom läget kring överenskommelsen och politiken ändras snabbt, dels för att diskutera kritiken från klubbarna.
– Senaste mötet var när vi beslutade att stå bakom överenskommelsen för två veckor sedan. Det har hänt mycket på två veckor. För mig är det både naturligt och självklart att samla förbundsstyrelsen när det kommer kritik från flera klubbar i en viktig fråga. Det är alla ledamöter i förbundsstyrelsen som är ansvariga för beslutet, så det är viktigt att få tala om det ansvaret, säger Ulrika Hyllert.
13 januari, 2021 | Medierna kan få mer inflytande i framtiden, med hjälp av folket. Det visar de senaste händelserna i Washington och Sverige, menar krisspecialisten Hampus Knutsson.
12 januari, 2021 | Carolin Dahlman, krönikör på nystarade Bulletin, kritiserar Aftonbladet för deras publiceringar om det uppmärksammade tortyrvåldtäktsmålet på en kyrkogård i Solna.
8 januari, 2021 | Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet, efterlyser en pressetisk debatt om bland annat namnpubliceringar.
20 november, 2020 | I en debattartikel i Journalisten uppmanar Journalistförbundet januaripartierna att förändra coronastödet så att fler enskilda näringsidkare omfattas.
FOTO: Tor Johnsson
11 november, 2020 |
EU-förslaget om hur terrorisminnehåll på nätet ska kunna stoppas hotar yttrandefriheten och journalistiken, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel i Journalisten.
FOTO: Tor Johnsson
10 november, 2020 |
Medieforskaren Torbjörn von Krogh går till botten med Åsa Linderborgs uppgörelse med de fällda metoopubliceringarna för tre år sedan. Hans råd: utse en djävulens advokat på redaktionerna – och låt Medieombudsmannen granska journalisters arbetsmetoder.
5 november, 2020 | Journalistförbundet bör snabbast möjligt ordna en medlemsomröstning om Las-överenskommelsen, kräver de 70 journalister som protesterar mot förbundets ja till uppgörelsen.
tilldelas Iwan Bolin-priset 2021.
har anställts på heltid som ledarskribent på ATL, Lantbrukets affärstidning.
blir ny redaktionschef för Sveriges Radios samhällsredaktion.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera