Gå direkt till textinnehållet

Svag ljusning för ryska journalister

Under en konferens i Moskva i helgen presenterades en rapport som visade att 313 journalister dödats i Ryssland sedan 1993. Rapporten visar också att det fortfarande är ganska riskfritt att mörda journalister, men att det finns en liten ljusning inom rättssäkerheten.

Internationella journalistfederationen, IFJ, har kunnat märka en något förbättrad situation för journalister i Ryssland.

Det handlar om att möjligheten till rättvisa förbättrats. Sedan 1993 har mer än 300 journalister dödats i Ryssland. Under den nyligen avslutade konferensen i Moskva, som anordnades av det ryska journalistförbundet, presenterades en sammanställning av vad som hänt efter dödsfallen.

Genomgången visar att många mord fortfarande inte utreds. Men av de mord som faktiskt utreds så leder allt fler till att de skyldiga döms.

Annons Annons

Rapporten visar att av de 313 journalsiter som dödats i Ryssland, så har 124 dött som ett direkt resultat av deras journalistik. 189 hade dött av andra skäl.

Rapporten ger flera råd till de ryska myndigheterna. Bland annat att man måste ta itu med de delar av Ryssland där man ännu inte har åtalat någon för mord på journalister, det gäller norra Kaukasus och St Petersburg.

Federationen vill att det ska ges ett större stöd för att undersöka och åtala när det är en journalist som mördats för sitt arbete. Myndigheterna bör också öveväga att göra mord på en journalist till ett allvarligare brott.

Läs mer på IFJs hemsida.

Fler videos
Fler avsnitt