Gå direkt till textinnehållet

Sundkvist sa nej till förlikning – ”Skambud”

UPPDATERAD. Grävreportern Frida Sundkvist uppger att hon avskedas av Expressen efter att ha sagt nej till en förlikning om tre månadslöner. ”Jag står upp för det jag gjort, jag ångrar ingenting”, säger hon. 

– De erbjöd mig tre månader för att vi ska skriva på att vi ömsesidigt avslutar min anställning. Det säger jag nej till. Facket anser också att det är skäl till avsked, för att jag gått ut i media medan det fortfarande pågick och för att jag har uppmuntrat andra journalister att ta kontakt med en journalist som granskar tidningens arbetsmiljö, säger Frida Sundkvist kort efter att mötet avslutats på tisdagen.

Hon är upprörd och besviken på både Expressen och Journalistförbundet.

– Finns det ingen som tror på principer? Jag är extremt upprörd över att en så pass stor tidning som Expressen anser att det är rätt att avskeda en medarbetare som gått ut i media. Jag är chockad över att Journalistförbundet håller med. Och jag är förfärad över att de kommer med ett skambud på tre månader för att jag ska gå med på att avsluta min uppsägning. Det skulle få det att låta som att jag gjort något fel.

– Jag står upp för det jag har gjort, jag ångrar ingenting.

Kommer du att gå vidare på egen hand? Jag tänker på Mårten Schultz krönika om att du kan omfattas av den nya visselblåsarlagen.
– Det är jättedyrt att anlita en advokat för att processa mot en arbetsgivare. Det skulle ruinera mig. Nu blir det såhär, de avskedar mig för att jag försökt uppmärksamma missförhållanden internt. När ingen lyssnar väljer jag att prata utåt.

Hon kallar det som hänt en skandal och frågar hur någon ska våga berätta något för Expressen.

– Man kan inte lita på att man som källa är skyddad på tidningen, om det finns advokater som går igenom vad man gjort.

Frida Sundkvist menar att kollegor hon pratat med internt och som ”mått väldigt dåligt av att jag pratar med en journalist” bör fundera över om de är i rätt bransch.

Hur ser du på att ingen annan har pratat om de missförhållanden du lyfter, inte ens anonymt?
– Jag har sett att flera tidigare medarbetare stöttat mig på Twitter. Jag tror och hoppas att fler kommer våga träda fram framöver. Att ingen gjort det hittills är väl tecken på en organisation där man riskerar repressalier om man framför kritik.

Varför valde du att gå till en annan tidning trots att det kan anses illojalt?
– Jag såg tecken på att Expressen skulle mörka det här.

Expressens chefredaktör Klas Granström anser att de skyddar sina källor.  

– Expressen är ett av Sverige främsta mediehus dit tipsare och visselblåsare dagligen vänder sig. Vi har några av Sveriges främsta journalister inom avslöjande journalistik. Det är svaret på frågan om man som källa är skyddad på vår tidning, skriver han i ett mejlsvar till Journalisten.

När det gäller konflikten med Frida Sundkvist skriver han:

– Det här handlar om ett långdraget, flerårigt personalärende som Bonnier News HR-avdelning sköter professionellt och med stor erfarenhet. Att koppla detta till att Expressen skulle vilja tysta intern kritik mot publicistik och ledarskap är huvudlöst. Engagerade medarbetare är och kommer alltid vara Expressens största tillgång.

Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog skriver i ett mejl att Journalistförbundet har haft en överläggning med Expressen idag gällande att de överväger att avskeda en medlem och har försökt nå en lösning men inte nått fram:

– Nu är det upp till Expressen att besluta om de vill gå vidare. Om företaget går vidare med avsked så finns möjlighet för medlemmen att ogiltigförklara avskedet med hjälp av förbundet.

– Vi anser att det är en överreaktion från Expressen om de beslutar att avskeda. Det finns inte någon anledning att de behöver vara så hårda i det här fallet. Vi delar hennes upprördhet kring detta. Vi tycker att det är anmärkningsvärt med företag som lever på att människor kan uttala sig i medier inte accepterar det i sitt eget företag. Vi tror på principen om meddelarskydd. Vi har krävt att regler om meddelarskydd ska gälla även i medieföretag. Det är något som vi ställt som krav i kollektivavtalsförhandlingar under många år.

Läs också: Grävreporter hotas med avsked från Expressen

Fler avsnitt
Fler videos