Gå direkt till textinnehållet

Strix erbjöd noll kronor i arvode

Produktionsbolaget Strix erbjöd fotografen Christel Lind noll kronor i arvode för att fotografera i samband med en inspelning av programmet Ullared. 

Christel Lind har arbetat som fotograf i 27 år och sedan 2006 som frilansfotograf för bland annat dagstidningar, veckotidningar och fackpress. I juli blev hon kontaktad av produktionsbolaget Strix Television med en förfrågan om hon med kort varsel kunde ställa upp och ta bilder på en hårdrockare som behövde ett omslag till sin nya skiva. 

Hårdrockaren var en av deltagarna i programmet Ullared som sänds i Kanal 5. Uppdraget var att fota artisten under inspelning och sedan skulle en av bilderna eventuellt användas till skivomslaget. För detta skulle Christel Lind få noll kronor i arvode.
”Tyvärr är detta obetalt jobb, men chansen att få synas i tv i sitt yrke. (Mångas vägar har öppnats på det sättet)”, skrev en Strixmedarbetare i ett mejl till Christel Lind.

– Man blir ju förbannad. Det är så otroligt oprofessionellt. Jag trodde de drev med mig, men det gjorde de inte. Jag svarade att jag jobbar inte gratis. Jag har arbetat i 27 år som fotograf och har inget behov av att synas i tv för att det ska ”öppnas vägar” för mig, säger Christel Lind.

Anna Vuori som är produktionschef på Strix Television beklagar det inträffade och har också bett om ursäkt till Christel Lind efter att hon skrivit ett argt mejl till henne.
– Strix har ingen policy som säger att någon ska jobba gratis, tvärtom så tycker vi att alla ska få betalt när de jobbar för oss, säger Anna Vuori.
Hon uppger att det förmodligen handlat om att en person har försökt att spara pengar i sin budget, ”men på fel sätt tyvärr”.
– Jag ska se till att vi blir bättre på att förmedla vår ståndpunkt, vad gäller obetalt arbete, till alla som jobbar hos oss, säger Anna Vuori.
Christel Lind har inte accepterat ursäkten:
– Jag tror tyvärr inte på hennes ursäkter, det styrs ju uppifrån hur personalen skall bete sig.

Fler avsnitt
Fler videos