Gå direkt till textinnehållet

Striden om Stenbecks pjäs fortsätter

Författaren och journalisten Björn af Kleen var precis som Per Andersson med om att hans reportagebok användes till en teaterpjäs. Skillnaden: af Kleen fick betalt och fick skriva i programbladet.

Debatten om hur dramatikern Malin Lagerlöf utan att ha bett om lov citerat och använt en nyckelscen ur författaren Per Anderssons bok om Jan Stenbeck fortsätter i dag. I Dagens Nyheter skriver kritikern Tove Ellefsen Lysander att Dramatikerförbundet borde ge Lagerlöf rådet att göra en pudel och be om ursäkt för att hon citerat Andersson utan att kreditera honom.

I Expressen har Björn af Kleen samma budskap; utan Per Anderssons bok hade Lagerlöfs pjäs sett annorlunda ut, skriver han. af Kleen berättar också att när Stockholms stadsteater satte upp pjäsen Jeppe på berget och inspirerades av af Kleens bok Jorden de ärvde "i god tid sökte min tillåtelse att citera ur bokens intervjuer, betalade mig ett engångsarvode, lät mig skriva i programbladet och bjöd mig till premiären".

Läs Per Anderssons och Dramatikerförbundets inlägg här på DN Kultur. Malin Lagerlöf har till DN sagt att hon "använt en mängd källor och en stor portion fantasi" när hon skrev pjäsen "Fursten" om Stenbeck, som visats för utsålda hus på Uppsala stadsteater.

Fler avsnitt
Fler videos