Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Sveriges Radios rapportering om Nato är bred och fortsätter”

I sin debattartikel kritiserar Henrik Nyqvist oss för det han upplever som ensidig och otillräcklig rapportering om Nato-medlemskapet och dess följder. Det står honom förstås fritt att tycka, och en diskussion om detta välkomnar jag. Sveriges Radio lyfte just mediernas Natobevakning vid ett seminarium i Almedalen tidigare i år*. Men jag håller inte med om hans beskrivning av den bevakning vi har och har haft.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi har under hela processen granskat frågan ur många olika vinklar och både i Ekot och i Sveriges Radios övriga utbud har vi ställt relevanta frågor till besluthavare och experter om Nato och vad ett medlemskap betyder. Dessutom har vi låtit lyssnarna själva ställa frågor till beslutsfattare, som till exempel vid det tillfälle som Henrik Nyquist själv nämner i sin artikel, nämligen när statsminister Ulf Kristersson gästade P1 Morgon nyligen. Det var just för att lyfta fram allmänhetens mest aktuella frågor om säkerhetsläget som vi valde det formatet vi gjorde och där lyftes bland annat Nato. Vi har även både granskat och gett utrymme för debatt i Natofrågan i många sammanhang. Några exempel är granskningar av podden Gräns, en specialsändning i Studio Ett med olika experter den 14 april eller för den delen i flera avsnitt av Konflikt som bland annat fokuserat på hur Nato-medlemskapet påverkar vår offentlighetsprincip. Detta är bara några exempel.

Hur den politiska processen genomförs styr inte medierna över, däremot har vi belyst och granskat hur politiken hanterat frågan.

Dessutom är inte denna fråga på något vis färdig. Vi kommer absolut att fortsätta granska de politiska turerna runt medlemskapsprocessen, något annat vore fel. Men vi kommer också att fortsätta granska Nato som organisation och följderna av ett eventuellt medlemskap. Vi gör det på olika sätt och har för närvarande flera reportrar som jobbar med Nato-frågan och medlemskapets betydelse och påverkan på Sverige och det svenska samhället. Det är frågor vi kommer att jobba med under lång tid framöver.

Klas Wolf-Watz
Ekochef, Sveriges Radio

 

Läs Henrik Nyquists debattinlägg här: ”Public service ställer inte de kritiska frågorna om Nato”

Läs SVTs Michael Kuceras replik här: ”SVTs Natobevakning har hållit mycket hög journalistisk nivå”

Fler avsnitt
Fler videos