Gå direkt till textinnehållet

Strid om arvode på FGJs årsmöte

Föreningen Grävande journalisters årsmöte den 7 april blev stundtals animerat. Styrelsen fick kritik för beslutet att lägga en halv miljon kronor på att bland annat arvodera ordföranden Terje Carlsson – men senare valdes hela styrelsen enhälligt om.

FGJs styrelse beslutade vid ett extrainsatt möte den 23 juni i fjol att genomföra projektet ”Nystart 2017”, en satsning på att bland annat förbättra föreningens marknadsföring, sponsorarbete och opinionsbildning. En satsning på totalt 535 600 kronor. Styrelsen beslutade samtidigt att av dessa pengar skulle det mesta användas till att arvodera den valda ordföranden Terje Carlsson för att genomföra projektet. Hans arvode är 30 000 kronor plus moms i månaden under tio månaders tid. (Journalisten skrev i somras  om satsningen.)

På fredagens årsmöte i FGJ, som hölls under grävseminariet i Uppsala, blev projektet föremål för debatt. FGJs revisorer Lotta Sima och Kristina Lagerström menade i sin revisionsberättelse för verksamhetsåret 2016 att styrelsen inte kan undgå kritik mot ”att ett så omfattande projekt sjösätts efter beslut enbart i styrelsen”. Samma sak hävdade flera kritiker på årsmötet. SVT-reportern och FGJ-medlemmen Mikael Grill Pettersson var en av dem.

– En sådan fråga som att börja avlöna ordföranden, i en förening som under många års tid haft en ideellt arbetande ordförande, är så viktig och principiell att den borde ha varit en fråga för ett årsmöte. Den är för stor för att styrelsen ska kunna ta den själv, menar Mikael Grill Pettersson.

Han pekar också på att FGJ är en förening med små marginaler och där ”pengarna inte brinner i fickan”. Det stora överskott som 2016 års Gräv genererade hade till exempel gärna kunnat användas till att sänka deltagaravgiften på grävseminariet, anser Mikael Grill Pettersson.

– Jag vet många på små redaktioner, studenter och frilansar som i dag inte tycker att de har råd att åka på grävseminariet. Man har också stramat åt friplatserna på Gräv, i dag är grundregeln att både föreläsare och nominerade måste betala för sig. Samtidigt satsar FGJ alltså en halv miljon på det här projektet. Det är mycket pengar för grävföreningen, jag skulle gärna ha sett en diskussion om det.

Är det inte bra att FGJ går på offensiven för att på sikt förbättra föreningens ekonomi?

– Det får man ju hålla tummarna för att man gör nu.

En annan del av kritiken mot styrelsen handlar om att den inte redovisat vare sig konkreta mål för ”Nystart 2017” eller gjort en avstämning i halvtid, vilket styrelsen själv utlovade när beslutet togs i juni 2016.

– Det är olyckligt att man kört ett antal månader utan redovisning. Vad som konkret har gjorts som inte hade gjorts om Terje Carlsson inte varit arvoderad konsult hade styrelsen inga raka svar på, säger Mikael Grill Pettersson.

Journalisten Jan Mosander drev under årsmötet inledningsvis linjen att styrelsen inte borde beviljas ansvarsfrihet. Den höll dock varken revisorerna eller Mikael Grill Pettersson med om.

– Jag tyckte inte att de inte skulle få ansvarsfrihet, jag tyckte att man kunde nöja sig med det jag föreslog och som till slut vann årsmötets gehör, att slå fast att beslutet om att arvodera ordföranden borde ha underlagts årsmötet, säger Mikael Grill Pettersson.

FGJs ordförande Terje Carlsson vill inte förringa kritiken från enskilda medlemmar, men framhåller att både han själv och sittande styrelse enhälligt valdes om av årsmötet.

– Vi vill att medlemmarna ska uttrycka sina åsikter om oss. Men formellt är det så att styrelsen beviljades ansvarsfrihet och har enligt revisorerna agerat helt enligt stadgarna, säger han.

– Den kritik som revisorerna riktar mot oss om att vi inte tagit fram formella mål tar vi till oss fullständigt.

Men revisorerna riktar också kritik mot att ett så omfattande projekt tagits enbart av styrelsen.

– Ja, men utan att ifrågasätta revisorernas kommentar vill jag påtala att det här är inte ens det tyngsta avtal som FGJ tecknar under ett år, avtalen inför varje grävseminarium är betydligt större. Ska man ha årsmöte inför varje tecknat avtal? Sedan står det medlemmarna fritt att tycka att det är fel sätt att spendera pengar på, det har jag respekt för.

Vad har du kunnat göra som arvoderad ordförande som du inte kunnat som ideell ordförande?

– Arbetet kring Svenska institutet – som genererat intäkter åt föreningen på 700 000-800 000 under tre Gräv – och arbetet med TV4 för att skapa Late Night Show, som ju tyvärr blev inställt, är två konkreta saker.

– I samarbetet med TV4 ser vi Late Night Show som en del av grävseminariet som har potential och som skapar uppmärksamhet kring Gräv och utvecklar föreningens varumärke. När Lars Vilks satt på scenen förra året i Göteborg gjorde många stora medier inslag om det, det bidrar till att stärka grävföreningens roll bland journalister i Sverige.

Terje Carlsson framhåller också att han hunnit skriva betydligt fler debattartiklar som arvoderad ordförande.

Årsmötet beslutade också att guldspadekategorierna ska utvärderas på nytt av en arbetsgrupp, efter kritik mot bland annat de ihopslagna kategorierna TV och radio. Nästa år gäller dock samma kategorier som i år.

Medlemstidningen Scoops framtid ska också utvärderas, förmodligen genom en enkät till medlemmarna under våren. Scoop har haft svårt att sälja annonser och har fått minskat bidrag från Kulturrådet. Redaktören Fredrik Nejman har sagt upp sig och har gjort sitt sista nummer. Men under sin uppsägningstid har han lovat hjälpa till så att det kommer ut ett sommarnummer.

– Om 75 procent av medlemmarna tycker att det vore en utmärkt idé att lägga ned papperstidningen och i stället ha en PDF bakom inloggning får vi fundera på det, säger Terje Carlsson.

Fler avsnitt
Fler videos