Gå direkt till textinnehållet

Stressigt slut på 37-årig SR-karriär

Malin Bergmans sista år på Sveriges Radio före pensionen blir inte som hon trott. Ett stressigt jobb på Ekot väntar – det enda som finns, enligt personalchefen. Journalistklubben hävdar att SR inte tar hand om äldre medarbetare.

Malin Bergmans sista år på Sveriges Radio före pensionen blir inte som hon trott. Ett stressigt jobb på Ekot väntar – det enda som finns, enligt personalchefen. Journalistklubben hävdar att SR inte tar hand om äldre medarbetare.

De senaste tre åren har Malin Berg­man, 64 år, varit utlånad från Ekot, där hon har sin ordinarie tjänst. I stället har hon arbetat med projektet SR Minnen, ett arbete hon har trivts med efter 37 år som anställd på SR.

Men i samband med att SR Minnens arbetsgrupp måste minska blev hon en av dem som fick sluta. Malin Bergman fyller 65 år i februari och har valt att jobba ett år extra. Men det enda jobb som hon erbjuds är en tjänst som jourreporter på Ekot.

– Jag tycker att det känns fel. Det här är en lednings- och policyfråga som bör hanteras högre upp i radiohierarkin och inte hamna i knäet på redan hårt ansatta redaktionschefer, säger hon.

Jörgen Huitfeldt, sektionsordförande vid Ekot, säger att han inte kan påminna sig att det förekommit att en äldre medarbetare arbetat som jourreporter på heltid.

– Det är ett jobb i snabbt tempo. Det brukar vara unga, hungriga vikarier på det jobbet, säger han.

Susanne Rhodiner, Ekots personalredaktör, är den som erbjudit Malin Bergman tjänsten.

– Nej, det är inte vanligt att äldre medarbetare är jourreportrar, medger hon. Men det är oerhört svårt med en så slimmad organisation som vår. Här måste alla gå på vaktlista och arbeta i högt tempo. Vi har inga möjligheter att specialdesigna tjänster när medarbetare inte orkar med tempot eller inte vill jobba på vaktlista, säger hon, men vill i övrigt inte kommentera fallet.

Hur ser du på ledningens lyhördhet när en medarbetare får jobba som jourreporter det sista året före pensionen?

– Jag har inga kommentarer.

Men Journalistklubbens ordförande Ola Gäverth menar att lyhördheten saknas:

– Vi vill att man ska få sluta med flaggan i topp och före pensionen kunna jobba med glädje, kunskap och kraft, säger han.

Och precis så skulle Malin Bergman helst se att hennes sista år på jobbet blir, gärna på SR Minnen.

– SR är ett företag vars främsta tillgång är kreativa medarbetare och i en stel och låst organisation finns det risk att de skrumpnar ihop, säger hon.

Jaël Waern, personalchef på SR, har inte heller några kommentarer till Malin Bergmans arbetssituation.

– Medarbetarna ska diskutera sin arbetssituation med sina närmaste chefer och det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. På SR har vi alltid lagt ned och startat program och det uppkommer ständigt diskussioner, säger hon.

Men Malin Bergman upplever inte att ledningen tagit tillvara hennes kompetens.

Det anser inte heller producenten Ylva Mårtens, som är medlem i sektionsstyrelsen på SR Samhälle, dit SR Minnen hör.

– Det är en fråga för hela SR när man behandlar erfarna medarbetare så här illa. Jag har aldrig upplevt något liknande.

– Jag har varit på SR i 35 år och ser med bävan på min framtid, om jag också sätts som jourreporter åren före pensioneringen, säger Ylva Mårtens.

Ola Gäverth anser att SRs hantering av sin personal är stelbent och att ”60-plussarna petas ut ur företaget”.

– Ledningen tar inte hand om de äldre som skapat det SR vi nu har. Man satsar bara på de yngre och vill ha ny kompetens in i företaget, säger han.

Ola Gäverth menar dock att ledningen snart tvingas ta tag i frågan.

– Det är en realitet att SR de närmaste åren har ungefär 500–600 medarbetare i 60-årsåldern.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos