Gå direkt till textinnehållet

Strejk saboterades av regeringstrogna

På det statliga tevebolaget Rai i Italien utlyste det största interna fackförbundet Usigrai en journaliststrejk i dag. Men den fick inte den effekt de hoppats på, eftersom ett mindre förbund, Unirai, som står nära regeringen, kallade in sina medlemmar för att ersätta de strejkande journalisterna.

Normalt sett blir det inga, eller väldigt korta, tevenyheter när Usigrai strejkar, men i dag hade två av Rai:s tre kanaler helt normala nyhetssändningar, på grund av Unirai:s inhopp.

Detta är första gången som ett fackförbund i Italien agerar öppet strejkbrytare mot ett annat förbund. Det är inte ovanligt att något fack strejkar medan andra arbetar, men ingen har någonsin uppmanat sina medlemmar att gå in för de strejkande kollegorna.

Strejken hade utlysts dels i protest mot neddragningar av tjänster och omorganisationer inom Rai, dels mot den enligt Usigrai ökande pressen på journalisterna att följa regeringens direktiv. En strejkande reporter på en av nyhetsredaktionerna berättade under presskonferensen om strejken att de numera ständigt måste kämpa mot ledningen om de vill berätta negativa saker om regeringen, något som enligt henne sällan hänt förut. En författare fick sitt kontrakt med ett teveprogram uppsagt, sedan han skrivit en kritisk text om Mussolini, som skulle läsas upp till den italienska befrielsedagen 25 april.

Annons Annons

Usigrai:s ordförande Daniele Macheda förklarar att förbundet kommer att kontrollera om det finns juridiska möjligheter att ingripa mot Unirai:s initiativ. Han konstaterar också att Usigrai vill att alla politiska partiers inflytande i den statliga teven försvinner.

I Italien fungerar det i princip alltid så att en ny regering ser till att få trogna medarbetare på strategiska poster inom Rai, och det politiska inflytandet är alltså inget nytt för den här regeringen. Skillnaden ligger i hur långt ner i organisationen kontrollen når, och enligt facket har regeringens tentakler på den statliga teven kommit ända ner på redaktionsnivå.
Usigrai representerar 1600 av Rai:s 2000 journalister, medan Unirai har 350 medlemmar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos