Gå direkt till textinnehållet

Stort stöd för att rädda kulturtidskrifterna

Namninsamlingen för att rädda kulturtidskriftsstödet samlade under första helgen nästan 7 000 underskrifter, i dag är den uppe i 11250 underskrifter.

När Alliansens budget antogs av riksdagen kapades stödet till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande med 75 procent eller 15 miljoner kronor på ett bräde. I fredags stod det klart att kulturutskottet anser att neddragningen i huvudsak ska göras när det gäller stödet till kulturtidskrifter, vilket väckt starka protester.

Förra året fördelades 19 miljoner kronor i produktionsbidrag till 91 enskilda kulturtidskrifter. Mest fick Glänta, 725 000 kronor.

Föreningen Grävande journalisters tidskrift Scoop har de senaste åren fått ett årligt stöd på 200 000 kronor. I veckan fyller Scoop 100 nummer och redaktionen har gjort ett specialnummer för att fira jubileet. Men det kan bli det sista numret. I veckan genomförde FGJ och Scoop en aktion utanför riksdagen där man delade ut tidigare nummer till riksdagsledamöter, tillsammans med ett brev med uppmaningen att rädda stödet.

– Vi är beroende av stödet som täcker tryck- och distributionskostnaderna. Kapar de 75 procent av pengarna måste vi hitta andra finansiärer. Hur det ska gå till vet jag inte, men det kan förstås bli en fråga för föreningens årsmöte i mars, säger Scoops ansvarig utgivare Fredrik Nejman.

På torsdag den 18 december står det klart vad som händer med kulturtidskriftsstödet.

Fler videos
Fler avsnitt