Stort engagemang på Pressfrihetens dag

26 april, 2019

Om en vecka är det Pressfrihetens dag. I Stockholm arrangeras flera olika manifestationer med anledning av det.

En stödmanifestation för den svenska förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan 2017, äger rum mellan 12.00 och 12.30 utanför Kinas ambassad. Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och den genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund, Svenska Journalistförbundet, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen. Även Journalistens chefredaktör Helena Giertta kommer att delta.

Reportrar utan gränser håller ett seminarium om pressfriheten i världen på Postmuseet i Gamla stan klockan 14. Organisationen delar också ut ett pris till en internationell reporter som kommer att finnas på plats.

Blank Spot Projekt, Svenska PEN och Civil Right Defenders anordnar ett frukostseminarium klockan 8.30 med anledning av Etiopiens positiva utveckling när det gäller yttrande- och pressfrihet.

Pressbyrån uppmärksammar Pressfrihetens dag med att sälja tidningar för halva priset. Expressen TV kommer också att sända live från Pressbyrån på Stockholms Central.

– Det är glädjande att så många uppmärksammar Pressfrihetens dag, säger Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten. Det är viktigt att vi inte glömmer dem som är frihetsberövade på grund av inskränkt yttrande- och pressfrihet och att vi slår vakt om den pressfrihet vi har i Sverige och inte tar den för given.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies