Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Stormig omorganisation på DNs bildredaktion

En omorganisation på Dagens Nyheters redaktion där medarbetare omplaceras mot sin vilja väcker starka reaktioner. ”Folk har gråtit på möten”, säger en källa.

Dagens Nyheters redaktion genomför just nu en omorganisation för att skapa en ny verifieringsdesk som ska ägna sig åt att kontrollera äktheten i uppgifter, bilder och videor som sprids på nätet eller i andra medier.

Omorganisationen ska vara klar i mitten av maj och innebär ett antal rockader mellan fotoavdelningen, sociala medier-redaktionen och den nya verifieringsdesken. I några fall sker omplaceringarna mot medarbetarnas uttryckliga vilja. Bland annat kommer två av DNs erfarna bildjournalister inte längre att arbeta som fotografer. Flera personer får sina tjänster förändrade eller omplaceras till nya tjänster.

Medarbetare på DN uppger för Journalisten att omplaceringarna väckt ilska och sorg och att det har förekommit att folk gråter på möten.

– Omplaceringar och omorganisationer är ofta det bästa sättet att undvika ryckvisa nedskärningar. Just denna omplacering var olycklig. Beslutet var företagets. Givetvis finns det flera kollegor som är ledsna. Just nu finns det för klubben inget viktigare än att försöka stötta dessa medarbetare, säger Anders Forsström, ordförande i DNs journalistklubb.

Dagens Nyheters administrativa redaktionschef Fredrik Björnsson vill inte kommentera journalistklubbens synpunkter, men uppger att man har samverkat med skyddsombuden och journalistklubben när man tagit fram det nya organisationsförslaget.

– Jag skulle gärna vilja svara på dina frågor om omorganisationen och arbetsmiljön, men det viktigaste för mig är att värna om medarbetarna och individens integritet och därför blir det svårt för mig att gå in på detaljer, säger Fredrik Björnsson till Journalisten.

Vad kan du säga om omorganisationen?
– Vi har pratat nästan ända sedan förra USA-valet att vi behöver en verifieringsdesk. Vi har precis som alla redaktioner arbetat mycket med att verifiera framför allt bilder, men behovet har ökat de senaste åren. Vi avdelar mer resurser till det, och därför skapar vi den här desken, som initialt kommer att arbeta med framför allt bildjournalistik. Det handlar om en omorganisation inom de visuella avdelningarna.

Källor berättar för oss att folk är arga och ledsna och gråter på möten. Vad kan du säga om det?
– När vi gör förändringar i organisationen har vi många möten där vi berättar vad vi vill göra och lägger ned mycket tid på att verkligen få medarbetarna att förstå varför. Vi vill vara transparenta och berätta som det är. Då är det klart att alla medarbetare reagerar på olika sätt. Det ska man förstås få göra och jag själv haft samtal med flera medarbetare om vad de tycker och känner om förändringarna och jag tycker att det har varit bra samtal, säger Fredrik Björnsson.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos