Gå direkt till textinnehållet

Stora panikdagen i Danmark över

I dag var det stora panikdagen för danska journaliststuderande. Alla ansökningar till praktik lämnas ut på morgonen, och sen är det huggsexa om vilka som ska få komma till vilka arbetsplatser.

Klockan 8.03 var alla ansökningar ute, och klockan 11 var 90 procent av eleverna anställda på någon arbetsplats, rapporterar danska Journalisten.

I vanliga fall är det mest panik för eleverna som är rädda att inte få komma till en arbetsplats de gillar, eller inte någon plats alls. Men i år var det ett överskott på platser, så det var arbetsgivarna som fick panik.

Egentligen har man tre dagar på sig, men de allra flesta försöker hugga de bästa praktikanterna/platserna första dagen. Givetvis är det tillåtet att anställa praktikanter även senare, men eftersom alla är så angelägna att bli först går onsdagen i april under namnet "den stora panikdagen".

Det finns förslag om att reglera praktikantansökningarn på ett lite lugnare sätt, där processen sträcks ut över en vecka och inga kontrakt får skrivas förrän på fredagen.

Det förslaget ska nu diskuteras inför nästa år. 

Fler avsnitt
Fler videos