Gå direkt till textinnehållet

Stor mediereform i Polen – konservativa ockuperar public service-redaktion

Alla public service-chefer i Polen har sagts upp och 24-timmarskanalen TVP Info har slutat sända. Det efter ett maktskifte, där den nya regeringen menar att föregångarna använt medierna som ett propagandaverktyg. De konservativa tidigare ministrarna sittstrejkar på redaktionen i protest mot beslutet.

I december tillträdde Donald Tusk, liberal och EU-vän, som ny premiärminister i Polen. Det markerade slutet på åtta år av konservativt ledarskap i landet. En av de första reformerna som regeringen genomför är en stor översyn av public service-kanalerna. Syftet är att återställa oberoendet för kanalerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.  
Under de senaste åren har kanalen anklagats för att vara ett propagandaverktyg för regeringen. 2020 skrev Reportrar utan gränser att kanalen inför de då stundande valet hyllade den sittande presidenten Andrzej Duda och smutskastade motståndaren.

Men beslutet har mött starka reaktioner från det tidigare regeringspartiet, Lag och rättvisa, PiS. Medlemmar ur partiet ska enligt medieuppgifter ha tagit sig in på redaktionen där de genomför en sittstrejk. De menar att reformen är ett hot mot demokratin och mediers oberoende. 

"Tusks administration trampar på grundläggande principer för demokrati ”, säger PiS-medlemen Beata Szydło, tidigare premiärminister och nu ledamot av EU-parlamentet, enligt Politico

Annons Annons

 

Fler avsnitt
Fler videos