Gå direkt till textinnehållet

Stödet för Gui Minhai växer

Stödet för Gui Minhai växer efter fängelsedomen i Kina. Den Nordiska Journalistfederationen kräver att han friges. Reportrar utan gränser vill se en kommission som granskar svenska myndigheters agerande i fallet.

I dag är det 1 600 dagar sedan Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska agenter. Efter att fängelsedomen i Kina blivit känd växer nu stödet för den svenske förläggaren.

Den Nordiska Journalistfederationen som består av journalistförbunden i Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island, fördömer i ett gemensamt uttalande den kinesiska regeringen för fängslandet av Gui Minhai, samt kräver att han släpps fri och tillåts återvände till sin familj i Sverige. I uttalandet uppmanas också regeringarna i de nordiska länderna och i EU att göra sitt yttersta för att få Gui Minhai fri. Hela uttalandet finns på Journalistförbundets hemsida.

Gui Minhais dotter Angela Gui skriver i en debattartikel i Washington Post om fängelsedomen om tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”, och konstaterar att det är svårt att förstå vad för slags information det handlar om.

Annons Annons

”Sedan min pappa med våld fördes till Kina har han inte haft tillgång till någon information. Det är troligare att kinesiska myndigheter är oroliga för att han skulle kunna dela med sig av information om sitt bortförande och sina upplevelser i fängelse i Kina. Om det är sant innebär det att det är ett brott i sig – av offret – att bli kidnappad och förd till Kina av kinesiska agenter, samt att kunskap om sin egen kidnappning utgör besittning av statshemligheter. Detta är en paradox designad att tysta människor för alltid”, skriver Angela Gui i Washington Post.

I en debattartikel i Dagens Nyheter idag välkomnar Reportrar utan gränser en kommisson som granskar fallet Gui Minhai.

”Kränkningen av Gui Minhais mänskliga rättigheter är uppenbar. Han är svensk medborgare och det är självklart att granska vad det officiella Sverige gjort för att skydda honom och på samma gång undersöka vad som inte gjorts och vad som kanske borde ha gjorts. Det är viktigt för Gui Minhai, men också för att dra lärdom för andra”, skriver Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Fler videos