Gå direkt till textinnehållet

ST får rätt i kammarrätten om Kinaavtal

Det var fel av det kommunala Torsbodabolaget att belägga affärsavtalet med den kinesiska anodtillverkaren PTL med sekretess i sin helhet. UPPDATERAD

– Det är en viktig dom och en viktig påminnelse om att faktiskt överklaga beslut där myndigheter inte följer offentlighetsprincipen, säger STs chefredaktör Karin Näslund i en kommentar till Journalisten.

I september rapporterade ST att detaljerna i den största industrisatsningen någonsin i regionen, där kinesiska PTL köper 75 hektar mark i Torsboda för att investera 15 miljarder kronor i en anodfabrik, hade hemligstämplats. ST överklagade sekretessbeslutet till kammarrätten.

Det kommunala Torsbodabolaget har uppgett för kammarrätten att tillståndsprocessen enligt deras kinesiska partner är omgärdad av extremt hårda krav på sekretess och att ett utlämnande av avtalet kan innebära att etableringen inte blir av.

Annons Annons

Kammarrätten anser i sin dom att handelsavtalet på 163 sidor innehåller dels harmlösa uppgifter, dels uppgifter som varit kända sedan tidigare och att Torsbodabolaget inte gjort en så noggrann prövning av varje uppgift var för sig som krävs enligt Tryckfrihetsförordningen. Det var därför fel att hemligstämpla avtalet i sin helhet och en ny sekretessprövning ska göras, skriver ST.

Vad betyder beslutet för er journalistik?
Vi jobbar på som vanligt och får se när och hur avtalet lämnas ut, säger Karin Näslund.

Fakta

Anoder
Anoder är elektroder i batterier. Den planerade anodfabriken i Timrå kommun är därmed en del av den gröna industrisatsningen i norra Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos