SRAOs VD:Vikariaten ska hanteras bättre
Dagens uppgörelse mellan Journalistförbundet och SRAO kommer att leda till en “helt annan hantering av vikariaten”, enligt SRAOs VD Jörgen Bjerndell. Han räknar med att avtalet blir helt klart redan i eftermiddag.
Dagens uppgörelse mellan Journalistförbundet och SRAO kommer att leda till en “helt annan hantering av vikariaten”, enligt SRAOs VD Jörgen Bjerndell. Han räknar med att avtalet blir helt klart redan i eftermiddag.
Jörgen Bjerndell överlämnade strax efter 11 i dag SRAOs svar till medlarna.
– Vi var eniga i styrelsen om att säga ja till budet. Vi tycker att medlarna har lagt ett bra förslag, som ger en bra utgångspunkt för den fortsatta diskussionen om visstidsfrågorna.
Blir det stopp för utlasningen nu?
– Det beror på hur du definierar begreppen inlasning och utlasning. Det kommer att bli en helt annan hantering av vikariaten nu. De ska hanteras på ett bättre sätt, med enntydlig uppstramning av rutinerna.
Vad kommer att hända med projektanställningarna?
– Det ska vi diskutera i arbetsgruppen. Det finns många problem att belysa och det ska vi göra det. Men vi är positivt inställda till arbetsgruppen, det har vi varit hela tiden.
Sveriges Televisions VD Christina Jutterström kommenterade uppgörelsen på visstidsområdet så här, i ett pressmeddelande:
– Vi har fått fram en lösning på vikariatsfrågan som vi på SVT kommer att kunna leva mycket väl med. I nuläget är det svårt att överblicka exakt vad effekterna blir. Eftersom vi är inne i ett stort omställnings- och rationaliseringsarbete för att föra över mer pengar till programverksamheten, kan jag inte utesluta att ytterligare uppsägningar kan bli aktuella. En annan effekt är troligen att vi kommer att kunna bevilja färre tjänstledigheter än idag, vilket i sin tur leder till att det blir färre journalistjobb på vår del av marknaden.
Men Jörgen Bjerndell ser inte en automatisk koppling mellan avtalet och eventuella framtida uppsägningar.
– Nej, inte direkt. Det är väl snarare lönenivåerna som kan leda till en belastning på ekonomin som medlemsföretagen har svårt att orka med.
Hur ser du på möjligheten till en snabb uppgörelse om lönerna?
– Jag räknar med att det blir klart i eftermiddag.
Ligger ert bud på 7,3 procent på tre år kvar?
– Ja, en ram på 7,3 procent. Och jag har inte fått några signaler om att motparten har några problem med det.
Vilken betydelse hade konfliktrisken för att det blev en uppgörelse?
– Självklart har vi gjort allt för att försöka slippa en konflikt. Varslen innebar ett ökat tryck på oss alla. Men vi gick med på budet därför att vi tyckte att det medlarna kommit fram till är bra.
mj@journalisten.se