SRAO: Varslen slår mot nyheterna
Arbetsgivarorganisationen SRAO anser att Journalistförbundets varsel slår hårt mot medlemsbolagens verksamhet.– Jag instämmer inte i Journalistförbundets tolkning att de lagda varslen är lågintensiva, säger SRAOs VD och chefsförhandlare Jörgen Bjerndell.
Arbetsgivarorganisationen SRAO anser att Journalistförbundets varsel slår hårt mot medlemsbolagens verksamhet.
– Jag instämmer inte i Journalistförbundets tolkning att de lagda varslen är lågintensiva, säger SRAOs VD och chefsförhandlare Jörgen Bjerndell. Vissa program, till exempel nyheter, kommer inte att kunna sändas. Det är kraftiga varsel som påverkar våra sändningar, och det är väl också meningen.
Planerar ni några motåtgärder?
– Nej, och om vi gjorde det skulle jag inte tala om det för dig.
Under helgen har SRAO-företagen tagit fram en handledning om hur stridsåtgärderna ska hanteras. Enligt uppgifter till Journalisten kan de berörda företagen komma att hävda att den så kallade snedstrecksblockaden inte är en legitim stridsåtgärd och att det kan ses som arbetsvägran om journalisterna inte utför alla sina arbetsuppgifter.
Men Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén slår fast att varslet ska följas:
– Varslet är fullkomligt lagligt och alla medlemmar har både rätt och skyldighet att följa det. Om någon skulle påstå att det är arbetsvägran är det en grov kränkning av föreningsrätten.
Hon konstaterar också att det är SRAOs ansvar att se till att alla medlemsföretag följer varslen. Om det inte sker kommer de företag som berörs att drabbas av nya varsel.
Martin Jönsson