SRAO backar från alla sina krav
Sveriges Radios arbetsgivarorganisation SRAO har dragit tillbaka alla de krav de ställde då förhandlingarna inleddes, allt från lönebudet på 2,5 procent till kravet att hela kollektivavtalet ska skrivas om.
Sveriges Radios arbetsgivarorganisation SRAO har dragit tillbaka alla de krav de ställde då förhandlingarna inleddes, allt från lönebudet på 2,5 procent till kravet att hela kollektivavtalet ska skrivas om.
Arbetsgivarorganisationen SRAO gick hårt ut då förhandlingarna inleddes för ungefär en månad sedan och erbjöd ett treårigt löneavtal som skulle ge en lönehöjning på 2,5 procent.
SRAO presenterade även ett kravpaket på flera åtgärder som att kollektivavtalet mellan Journalistförbundet och SRAO skulle skrotas och ett nytt skrivas som skulle gälla alla anställda på public serviceföretagen, att LAS-reglerna ändrades så att vikarier måste jobba i fem år innan de kan få förtur till tjänster, att en ny anställningsform skulle ersätta projektanställning och att praktikantlönen skulle avskaffas.
Alla dessa krav är nu borta från förhandlingsbordet.
När SRAOs presenterade sitt kravpaket väckte det uppmärksamhet och ilska bland anställda på de tre public service-företagen.
– Det positiva är att SRAO har lyckats med något som inte var meningen: nämligen skapa en stark facklig medvetenhet, säger Witold Lanzenberg, journalisklubbens ordförande på Sveriges Radio.
Något nytt lönebud har SRAO inte lagt. Men under förhandlingarna i onsdags angavs att budet troligtvis kommer att ligga i paritet med övriga kollektivavtal som slutits. De flesta avtal som träffats ligger på runt 7 procent på tre år.
– Vi pratar inte längre om att vi ska skilja ut oss från övriga parter på arbetsmarknaden med ett extremt dåligt lönebud, utan vi talar om löner i nivå med övriga fackförbund inom industrin, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
SRAOs chefsförhandlare Jörgen Bjerndell vill inte kommentera de pågående förhandlingarna.
– Exakt hur vi ligger i förhandlingarna är inte meningsfullt att kommentera, utan det gör vi i förhandlingarna med Journalistförbundet.
Journalistförbundet har även krävt att SVT, SR och UR endast ska anlita produktionsbolag som har gällande kollektivavtal. Finska public service-företaget YLE har ett sådan klausul inskrivet i sitt kollektivavtal.
– Detta verkar vara ett kontroversiellt förslag. SRAO anser att det är en inskränkning i arbetsgivarens rätt att handla med vem man vill, säger Agneta Lindblom Hulthén.
Datum för fortsatta förhandlingar mellan Journalistförbundet och SRAO är satta till den 3 och 4 maj.
pj@journalisten.se