Gå direkt till textinnehållet

SR vill låna 50 miljoner för digitalradio

Det nya digitala marknätet för radio ska lanseras årsskiftet 2016/2017. Nu står det klart att Sveriges Radio behöver låna 50 miljoner av Rundradiokontot för att starta upp arbetet.

Enligt den plan som Public serviceutredningen för 2014 presenterar tillsammans med digitalradiosamordnaren, ska den nya digitala radion lanseras om två år. Om den tidsplanen håller hänger dock också på om den politiska kvarnen hinner mala på i rätt takt.

 Ja, årsskiftet 2016-2017 är vad som gäller just nu för lanseringen, men då måste riksdagen hinna med ett beslut i frågan i år, säger Mats Åkerlund, digitalradiosamordnare på Sveriges Radio.

När det nya digitalnätet lanseras ska det ”gamla” FM-nätet sända parallellt under en period och det finns det i dag inte nog med pengar för, så SR behöver låna 50 miljoner kronor för att ro digitaliseringen i land. Men det måste först tas ett politiskt beslut även i denna fråga också. 

Annons Annons

 När FM-nätet kan lämnas så blir distributionskostnaden för oss lägre, så SR tar ett lån och betalar igen det senare. Det här är alltså ingen kostnadspuckel som drabbar programverksamheten. Riksdagen har också föreslagit att SR bör få en årlig ökning på 50 miljoner kronor, just för att agera draglok i den digitala utvecklingen, säger Mats Åkerlund.

Fler avsnitt
Fler videos