SR om Facebookskandalen: ”Vi har bra koll på det här”
Sveriges Radio har sedan flera år riktlinjer för att förhindra att Facebook och andra externa företag får tillgång till känslig information om medarbetarna och deras kontakter. ”Efter det som har hänt nu är alla otroligt vaksamma”, säger SRs programdirektör Björn Löfdahl.
Journalisten har tidigare rapporterat om riskerna för bland annat källskyddet när det gäller användandet av appar, efter avslöjandena kring Cambridge Analytica samt Facebooks loggning av samtal och sms.
På Sveriges Radio inrättades riktlinjer för hur de anställda får använda appar redan för flera år sedan.
I SRs sociala medier-handbok finns bland annat en gammal instruktion rörande just användandet av quiz-appar, som stått i centrum för Cambridge Analytica-skandalen. De anställda ska vara uppmärksamma på att till exempel quiz-appar av typen ”Vilken känd person liknar du?” kan få tillgång till ens Facebookprofil utan att behöva ett lösenord. I handboken finns också ett förbud mot att koppla samman telefonens kontaktbok med appar.
– Jag tror att vi är ganska bra på de här sakerna och vi utbildar personalen i dessa frågor. Sedan är det ju så att det händer saker hela tiden, så man måste fortsätta att följa utvecklingen, säger Björn Löfdahl, programdirektör på SR.
– Vi ger instruktioner om att man ska vara otroligt återhållsam med att överhuvudtaget ladda ner appar, och att man inte ska hantera källskyddat material via Facebook. När det gäller loggningen av samtal och sms som det nu rapporterats om så rörde det androidtelefoner, och vi har Iphone som företagstelefon och där verkar inte just det problemet finnas. Vi har i alla fall inte stött på några sådana problem.
Ni ser inga problem med att ha Facebook i jobbmobilen om man följer instruktionerna i er handbok?
– Följer man rutinerna ska det generellt inte vara något problem. Men efter det som har hänt nu är alla otroligt vaksamma.