Gå direkt till textinnehållet

”Journalister ska vara försiktiga med att lagra kontaktuppgifter”

Facebooks registrering av telefonsamtal och sms skulle kunna innebära ett hot mot källskyddet för journalister, men enligt Facebook kan användaren själv bestämma över registreringen. Anders Thoresson, som är expert på it-säkerhet för journalister, anser att journalister måste vara försiktiga med hur man lagrar kontaktuppgifter.

Som Journalisten berättat tidigare i dag förekommer det att Facebook lagrar sms- och telefonloggar från användarnas mobiltelefoner. Om en person ringer till en journalists jobbmobil och vill ha källskydd, och journalisten har Facebook-appen på mobilen, skulle det i teorin kunna innebära att källskyddet röjs mot tredje part automatiskt. Men i vilken utsträckning detta verkligen är ett hot mot källskyddet är fortfarande oklart. 

Facebook uppger att loggningen av samtal och sms är ett tillval för personer som använder Messenger eller Facebook Lite på Androidtelefoner. Man måste själv uttryckligen ge tillstånd till loggningen, och den går när som helst att stänga av.

Journalisten har pratat med it-säkerhetsexperter som menar att det än så länge är svårt att ge korrekta rekommendationer kring hur journalister ska hantera Facebook, bland annat eftersom det finns oklarheter kring var informationen lagras och hur den används. En av dem Journalisten pratat med är Anders Thoresson, som föreläser om it-säkerhet för journalister.

Annons Annons

– Jag har inte kunnat sätta mig in i det som har framkommit nu om Facebook, så jag får svårt att uttala mig om det. Men det jag kan säga generellt är att journalister ska vara försiktiga med vilka kontaktuppgifter man sparar i mobiltelefonen, eller i datorn. Många appar vill ha tillgång till adressboken på telefonen, och du vet inte hur den informationen används, säger Anders Thoresson.

Fler avsnitt
Fler videos