Gå direkt till textinnehållet

SR och SVT fällda för inslag om tvångsomhändertagen

Västnytt och Radio Sjuhärad har båda fällts av Granskningsnämnden för nyhetsinslag om en tvångsomhändertagen tolvåring. Rapport fälldes vid samma möte för ett partiskt inslag om en påstådd israelisk massaker.

Västnytt och Radio Sjuhärad har båda fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för nyhetsinslag om en tvångsomhändertagen tolvåring. Rapport fälldes vid samma möte för ett partiskt inslag om en påstådd israelisk massaker.

Västnytt sände två inslag och Radio sjuhärad sex inslag om en familjekonflikt, där en pojke blivit omhändertagen. Pojkens mormor intervjuades i både radio och TV och såväl pojken som pojkens mamma upplevde att de blivit identifierade genom inslagen. Nämnen gjorde bedömningen att inslagen innebar intrång i privatlivet.

Rapport fälldes av nämnden för partiskhet, för ett inslag i november om den israeliske forskaren Teddy Katz, som skrivit en uppsats om en israelisk massaker i den arabiska byn Tantura 1948. Enligt en anmälare var inslaget partiskt och osakligt, då det bland annat inte nämndes att Katz stämts för förtal. Enligt nämnden var inslaget helt klart ensidigt och stred mot kravet på opartiskhet,

Fler avsnitt
Fler videos