SR krävs på praktikantersättning
Sju praktikanter gjorde 72 inslag i Radio Norrbotten. Gratis. Nu kräver SR-klubben 70 000 kronor i retroaktiv praktikantersättning.
Sju praktikanter gjorde 72 inslag i Radio Norrbotten. Gratis. Nu kräver SR-klubben 70 000 kronor i retroaktiv praktikantersättning.
– Det är dags att markera, säger Witold Lanzenberg, ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio.
Under förra året tog SR-Norrbotten i olika omgångar in sju praktikanter från en radioutbildning i Piteå.
Sammanlagt gjorde de 72 inslag, enligt Witold Lanzenberg.
Några 7 680 kronor i månaden i praktikantlön som kollektivavtalet stipulerar fick de dock inte.
– De fungerade som gratis arbetskraft. När jag frågade kanalchefen varför de inte fick någon praktikantlön sa han att praktikanterna kom från en undermålig journalistutbildning. Det är möjligt, men hur kunde de då få göra 72 inslag? frågar sig Witold Lanzenberg.
Efter flera påstötningar om att praktikanterna ska få lön retroaktivt har SR-klubben nu fört frågan vidare till central nivå.
– Vi vill markera att det inte får gå till så här, säger Witold Lanzenberg.
Göran Hedemalm, chef för Radio Norrbotten, säger att striden gäller olika tolkning av kollektivavtalet.
– Praktikanter från godkända journalistutbildningar ska ha betalt. Andra praktikanter behöver man inte betala.
– Den nu aktuella utbildningen var då en radioproduktionsutbildning och inte en journalistisk utbildning. Nu har den delvis ändrat inriktning, vilket bland annat innebär att praktikanterna därifrån numera får ersättning, säger Göran Hedemalm.
“Inte bara Radio Norrbotten”
Enligt Witold Lanzenberg är Radio Norrbotten långt ifrån den enda enhet inom Sveriges Radio som försöker undvika att betala sina praktikanter lön.
– Andra har till exempel låtit praktikanter från journalisthögskolan flytta till en ny enhet efter att de två första ”gratisveckorna” tagit slut. Först P1 i två veckor och sedan Radio Stockholm i två veckor, till exempel. Det har dock klubben satt stopp för. Vår inställning är att det bara ska finnas en ”gratisperiod”, oavsett hur mycket praktikanter flyttas runt inom SR.
Den sista mars nästa år går kollektivavtalet mellan Journalistförbundet och SRAO, det vill säga SVT, SR och UR, ut.
Witold Lanzenberg säger att klubben fått tydliga signaler om att arbetsgivarna vill ändra i praktikantavtalet och öppna för fler gratispraktikanter.
– Det är viktigt för oss att förhindra det. Det finns en stor risk att ett sådant system skulle missbrukas. Hittills har SR-klubben haft en ganska låg profil i praktikantfrågan. Det kan vara skäl att se över den nu.