SR ersätter kanaler med åtta redaktioner
P1, P2 och P3 blir bara kvar som frekvenser i radion. Som organisation försvinner kanalerna och ersätts av åtta nya redaktioner.
P1, P2 och P3 blir bara kvar som frekvenser i radion. Som organisation försvinner kanalerna och ersätts av åtta nya redaktioner.
I dag arbetar redaktionerna på Sveriges Radio endast för en kanal. Vetenskapsredaktionen jobbar exempelvis endast för P1 och deras inslag sänds bara i P1. Samma sak med program som Flipper som endast når de som lyssnar på P3. Programdirektör Kerstin Brunnberg vill bryta upp dessa vattentäta skott mellan kanalerna och redaktionerna. Istället vill hon ha en öppnare organisation där medarbetare och redaktioner jobbar åt alla program, oberoende av vilken radiofrekvens de sänds på.
Omorganisationen ska bryta isoleringen
Förslaget på åtta redaktioner, istället för den nuvarande kanalindelningen, skall bryta slutenheten är det tänkt. De åtta föreslagna redaktionerna är: SR Eko – Nyheter och aktualiteter, SR Invandrarspråk samt Radio Sweden, SR Kultur, SR Teater, SR P3, SR Musikradion, SR Samhälle och SR Underhållning.
SR Eko – Nyheter och aktualiteter kommer att bli en jätteredaktion med närmare 150 reportrar när Ekot, Studio 1, P1 Morgon, Godmorgon Världen och aktualitetssändningar i P3 slås samman. Kanalcheferna kommer att försvinna och ersättas av en planeringsavdelning som likt en spindel i nätet skall få den nya organisationen att fungera.
Sveriges Radios journalistklubb är positiv till förslaget på omorganisation eftersom det kan underlätta för medlemmar som har förtursrätt att få tjänster.
– Kanalerna är i dag väldigt slutna. Förtursrätt gäller egentligen hela Sveriges Radio i Stockholm, men de anställda sitter fast i sina kanaler. Med den nya organisationen skulle förtursrätten gälla hela organisationen, oberoende av var de tidigare jobbat, säger Witold Lanzenberg, journalistklubbens ordförande vid Sveriges Radio.
Beslut i juni
Äldre reportrar på P3, som kanske inte längre är intresserade av att göra program för lyssnare under 35 år, har svårt att bli omplacerade eftersom det förekommer ett viss revirtänkande mellan kanalerna. Med den nya organisationen skulle de inte vara låsta till P3 utan kan jobba för alla program.
Programdirektören Kerstin Brunnberg har förklarat att omorganisationen inte skall leda till några personalnedskärningar. Witold Lanzenberg är dock lite misstänksam. Sverige Radio har många födda på 40-talet som snart går i pension.
– Det är inte säkert att deras tjänster fylls upp av nyanställda. Sveriges Radio kan besluta sig för att använda externa produktionsbolag, som det dock ännu inte finns några av.
Förslaget går nu ut på remiss och beslut tas i juni av Sveriges Radios bolagsstyrelse. De nya redaktionerna beräknas vara klara den 1 november.
pj@sjf.se