Sportreporter tog ställning mot Kina
Att få rapportera från OS är många sportjournalisters dröm. Men radioreportern Christian Olsson tog ställning redan i fjol och tackade nej till fotbolls-VM i Kina. Han ville inte åka till en diktatur.
Bojkottdebatten på politisk nivå är intensiv, även om den oftast begränsar sig till frågan om att inte vara med på invigningen eller andra symboliska gester.
Men att sportjournalister skulle bojkotta idrottsarrangemang i Kina har inte varit en stor fråga i Sverige. För Christian Olsson på radiosporten i Göteborg blev frågan konkret förra året när han erbjöds att bevaka fotbolls-VM för kvinnor i Kina.
– Jag sade nej. Kina är en enpartistat, mänskliga rättigheter är förtryckta och det är det land som använder dödsstraff mest. I grund och botten är man ansvarig för sina egna handlingar. Det kändes fel för mig att jobba i Kina.
Vad sade din chef då?
– Jahapp. Sedan fick någon annan erbjudandet och åkte.
Christian Olsson tycker med en ironisk formulering att ”samhällsengagemanget inte är direkt störande”, vare sig i samhället i stort eller på redaktionerna. Men han betonar att hans beslut att inte åka är hans högst egna och privata åsikt. Han driver ingen kampanj för bojkott av OS.
– Men det hade varit spännande om alla journalister hade vägrat åka dit. Det hade varit en fantastisk missräkning för arrangörerna, som ju är så beroende av att sponsorer får visa upp sig och av att få ge en putsad bild av sin stad och sitt land.
– För det är självklart att idrott och politik bara är olika sidor av samma sak. Även om vi som journalister gör egna bedömningar av vad vi ska rapportera, så blir vi ju megafoner för arrangörerna. Chansen att rapportera om det verkliga Kina är liten, utan man fastnar i OS-geggan.
Någon klar ”lista” över vilka länder han inte vill rapportera från har inte Christian Olsson, utan han menar att man får ta ställning när frågan dyker upp.
Den som befinner sig Göteborg nästa måndag kan höra Christian debattera sportbevakning i Kina med Göteborgs-Postens chefredaktör Jonathan Falck och TVs programdirektör Jan Axelsson. För Christian Olsson själv är dock frågan om OS-bojkott bara principiell – han är pappaledig.