Gå direkt till textinnehållet

Södermanlands Nyheter stänger lokalkontor – ”Måste kraftsamla”

Södermanlands Nyheter vill stänga två lokalredaktioner och lägga ned sporten som egen avdelning. ”Vi behöver jobba väldigt fokuserat med den digitala transformationen”, säger chefredaktör Kristina Levin.

NTM-ägda Södermanlands Nyheters chefredaktör vill att tidningen stänger sina lokalkontor i Gnesta och Trosa. Kommunerna ska i stället bevakas från centralredaktionen i Nyköping.

– Vi befarar att det kan leda till en sämre bevakning i Trosa och Gnesta. Det finns också nackdelar i form av längre pendlingsavstånd för reportrarna, säger Roger Sundberg, ordförande för journalistklubben.

SN vill även lägga ned sportavdelningen och låta sportreportrarna tillhöra allmänredaktionen. De ska förutom sport få ytterligare ett bevakningsområde enligt förslaget, som inte är MBL-förhandlat än.

Annons Annons

Kristina Levin är chefredaktör för SN. Hon säger att det inte handlar om en sparåtgärd; de redaktionella resurserna lämnas oförändrade.

– Det här är en stor förändring, som bottnar i den omställning vi står mitt i och som handlar om att förvandla pappersprenumeranter till digitala prenumeranter, samtidigt som vi har väldigt tuffa ekonomiska förutsättningar. För att lyckas med det tror jag att vi behöver samla redaktionen och jobba tillsammans, flexibelt och fokuserat, säger hon.

När det gäller de två sportreportarna som föreslås flytta in under allmänredaktionen när sporten läggs ned som egen avdelning, handlar det dock i praktiken om minskade resurser eftersom de enligt förslaget ska få ytterligare bevakningsuppdrag.

– Vi ser att kultur och nöje är underbevakat hos oss, medan traditionell sportbevakning inte ger den läsning vi vill ha, säger Kristina Levin.

Fler avsnitt
Fler videos