Gå direkt till textinnehållet

Söderberg om VD-cirkusen: Tragiskt, inkompetent och klantigt

Tragiskt, inkompetent, klantigt och olyckligt. Så beskriver Sveriges Radios VD Lisa Söderberg rekryteringscirkusen inom Sveriges Radio, i en intervju på SRs intranät.

Tragiskt, inkompetent, klantigt och olyckligt. Så beskriver Sveriges Radios VD Lisa Söderberg rekryteringscirkusen inom Sveriges Radio, i en intervju på SRs intranät.

Den senaste tiden har Sveriges Radio uppmärksammats i ett ”tragiskt sammanhang, där inkompetens, klantigheter, olyckliga uttalanden och ställningstaganden har drabbat företaget, lyssnarna och de anställda”, säger VD Lisa Söderberg, i intervjun som lades ut på intranätet Löpet i fredags.

Söderberg betonar att problemen inte finns inom Sveriges Radio, utan att det är en styrningskris:

– Här handlar det om en dålig styrelse som har misslyckats med en vd-rekrytering, med därpå uppkomna konsekvenser.

Lisa Söderberg kommenterar också uppgörelsen om ekonomisk ersättning till Joachim Berner:

– Det finns ett juridiskt bindande avtal, SR är skyldigt att betala ut pengarna.

På frågan om personalrepresentanterna ska ställa sina platser till förfogande svarar Lisa Söderberg:

– Ja, självklart bör de göra det efter den situation som uppstått.

När det gäller det omstridda beslutet av henne att använda pensionsmedel från Alecta för att betala ersättningen, utan att först förhandla med facket, kommenterar hon detta så här:

– Det var viktigt att snabbt kunna ge besked att programverksamheten i Sveriges Radio inte ska drabbas, och att ersättningen till Berner inte ska tas från vår ordinarie budget, det vill säga från avgiftsmedlen. Jag betraktade det som en “force majeur”-situation där jag ville sätta företagets bästa, och vår relation till lyssnarna, i första rummet. Vi kommer däremot att förhandla med de fackliga organisationerna om hur Alectamedlen nu måste omdisponeras. Alectamedlen är ju också så kallade engångsmedel och inga pengar som kan användas i ordinarie verksamhet.

Söderberg klargör också att hon kan tänka sig att sitta kvar tills en ny VD utsetts:

– Om det finns en önskan att jag ska stanna under ytterligare någon tid av praktiska skäl så får en ny styrelseordförande ta upp den frågan. Jag kommer inte att lämna företaget i sticket, självklart. Mitt hjärta blöder för public service.

Fler avsnitt
Fler videos