Gå direkt till textinnehållet

Smärtsam amputation för Läkarnätet

Baksmällan efter IT-boomens arbetsrättsliga lättsinne tar sig flera uttryck. På Läkarnätet som Journalisten skrev om i förra numret saknar journalisterna kollektivavtal. När nu sex journalister varslats om uppsägning sjuder missnöjet.

Baksmällan efter IT-boomens arbetsrättsliga lättsinne tar sig flera uttryck. På Läkarnätet som Journalisten skrev om i förra numret saknar journalisterna kollektivavtal. När nu sex journalister varslats om uppsägning sjuder missnöjet.

– Sex av nio journalister får gå, ändå är det tänkt att vi ska täcka samma redaktionella områden. Det är förstås orimligt. Överhuvudtaget känns det som man har öppnat en kran, all energi har runnit ut ur en och det är svårt att vara kreativ, säger Ullacarin Sundin, klubbordförande för journalisterna på Läkarnätet.

“Bristande professionalism”

Ullacarin Sundin tycker att uppsägningarna från Läkarnätet kantats av nyckfullhet och bristande professionalism:

– En och en kallades vi in till ledningen för att få avsked, och den förste uppmanades att inte säga någonting till de andra eftersom det skulle vara personalinformation efter lunch. Sen har turordningen med vem som ska få stanna ändrats fram och tillbaka.

Enligt Lotta Mellberg, vice VD på Läkarnätet, var syftet att berätta på ett sätt som var mest respektfullt för de som skulle varslas:

– Dåvarande VD Björn Bragée som är doktor, utgick från sin yrkeserfarenhet, jämförde med cancerbesked och menade att var och en har rätt till sin egen reaktion. Därför valde vi att berätta individuellt.

Läkarnätets erfarenheter av vad som skulle kunna kallas en baksmälla efter IT-ruschens arbetsrättsliga lättsinne är inte unika. Under det sena 90-talets IT-boom utmålades traditionerna med fackklubbar på företagen som föråldrade. Moderna företag har platta organisationer där alla jobbar åt samma håll, var budskapet. Men med IT-kraschen fick många anställda brutala påminnelser om existensen av traditionella maktförhållanden.

På Läkarnätet upprättade ledningen turordningslistorna för uppsägningarna, utan att förhandla med journalistklubben eftersom arbetsplatsen saknade kollektivavtal med Journalistförbundet.

Hann inte få igång ett avtal

Varför hade ni inget kollektivavtal?

– Till en början sade ledningen att vi var ett IT-företag och därför inte hade för avsikt att teckna kollektivavtal med Journalistförbundet. Efter sammanslagningen av Ronden och Journalen i somras var beskedet att vi nu var ett kunskapsföretag, och då började vi att driva frågan hårdare om ett avtal för reportrarna. Men det hann vi inte få i land förrän uppsägningarna kom, säger Ullacarin Sundin.

Lotta Mellberg vill inte hålla med om att Läkarnätet präglas av nonchalans inför facklig anslutning:

– Vi uppmuntrar facklig organisation på företaget, men ingår i arbetsgivarorganisationen Almega, som har avtal med SIF och Jusek och inte med Journalistförbundet. Det stämmer heller inte att journalisterna är största gruppen här, de SIF-anslutna är fler, säger Lotta Mellberg.

pf@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.