Gå direkt till textinnehållet

Skulle kasta ur alla som fyllt 75 år från bostadskön – nu ändrar sig PP Pension

PP Pensions nya regler för bostadskön gjorde bland annat att personer över 75 år åkte ur kön eftersom de inte längre fick spara.

Så sent som i nummer fyra (29 mars – 18 april) berättade Journalisten om PP Pensions nya regler för sin bostadskö, där pensionärer som inte längre pensionssparar åker ur kön samtidigt som sparkravet för att ha en plats fördubblades den 30 april. 

Sedan dess har saken tagit skruv igen. Östen Johansson, ordförande för Seniorjournalisterna, reagerade direkt när han fick höra om PP Pensions nya regler och kontaktade VD Kjell Norling. Östen Johansson fick då beskedet att de som fyllt 75 år inte skulle omfattas av de nya sparreglerna. Men en konsekvens av de nya reglerna var också att man inte kunde stå kvar i bostadskön efter 75 års ålder, eftersom man inte sparade.

– Jag svarade honom att det hjälper inte. Vill man fortsätta stå i kön efter 75 år, genom att spara, så har man samma rätt som alla andra. Annars är det åldersdiskriminering och ett brott mot disriminieringslagen, säger Östen Johansson.

Två dagar senare kom nya besked till Seniorjournalisterna. PP Pension ändrade sig, alla ska kvarstå i kön och ingen behöver spara.

– Tills vidare är det alltså ingen förändring på den punkten så vi är nöjda och tycker det var ett bra beslut. Annars hade vi varit tvunga att agera med en anmälan, säger Johansson.

Kjell Norling bekräftar för Journalisten att det numera finns två undantag i det nya regelverket. Det sedan tidigare kända föräldrarledighets-undantaget, där man behåller sin plats i kön om man inte kan spara som föräldrarledig. Samt det här nya att personer över 75 år ges möjlighet att stå kvar i kön.

– Vi vill begränsa PPs kapitalförsäkring av riskskäl. Men nu har vi sagt att de som är över 75 år inte får ha ett aktivt pensionssprande hos oss, men de får stå kvar i kön ändå, om de sparat hos oss tidigare (i minst 10 år red.anm). Åtminstone tills vi har utrett möjligheten att ändra regelverket, säger han.

Huvudanledningen enligt Norling (bilden) är att folk lever allt längre. Framåt vill PP Pension se över hur de kan förändra vid vilken ålder man kan starta ett sparande. Exempelvis kanske man ska kunna spara upp till 80 år, resonerar Kjell Norling.

– Någon gräns behöver vi ha, annars ökar risken att kollektivet förlorar mycket pengar när personer dör, menar han.

PPs VD förklarar vidare att det i en kapitalförsäkring behöver vara minst 1 procents "försäkringsmoment". Det vill säga, har du sparat 100 kronor så får du ut 101 kronor om du dör. Pengar som alltså betalas ut från kollektivets kassa.

– Så teoretiskt sett, om det är många som sätter in väldigt stora belopp innan de blir väldigt gamla så ökar risken att det blir mycket pengar för hela kollektivet att betala ut.

Kjell Norling pekar på att alla försäkringsbolag har sådan här typer av bestämmelser i sina kapitalförsäkringar, så reglerna i sig är inget konstigt.

– Den (kapitalförsäkringen) fungerar lite som en livförsäkring, och en sådan kan man inte heller ta hur länge som helst. Jag tycker diskussionen blir lite svår, det låter som att bostadskön är det viktigaste som PP håller på med, men det är det inte. Vi äger inte fastigheter för att vi ska ha en bostadskö utan för att det är en bra pensionstillgång och en fömån som vi kan ge aktiva sparare. Vill vi sälja en fastighet sitter vi inte och tittar på hur det ser ut i bostadskön, det gör vi i så fall för att försäkringstagarna tjänar mycket pengar på det. Vi vill som sagt inte diskriminera någon, men det fanns ett regleverk tidigare som hade över 20 undantag, och ingenting gick att följa upp för oss.

Fler avsnitt