Gå direkt till textinnehållet

Pensionärer kastas ut ur PP Pensions bostadskö

PP Pension har ändrat reglerna för sin bostadskö. Pensionärer som inte längre pensionssparar åker ur kön samtidigt som sparkravet för att ha en plats fördubblas den 30 april.

I juni förra året ändrade mediebranschens pensionsbolag PP Pension regelverket för kön till bostäder i försäkringsföreningens egna fas­tigheter i Stockholm och Malmö. Totalt handlar det om cirka 820 lägenheter varav 555 i Stockholm och 2 000 personer står i kön.

Tidigare kunde alla som sparar minst 500 kronor i månaden hos PP Pension registrera sig i bostadskön. Pensionärer med pensionsutbetalningar från PP Pension kunde också stå i kön under förutsättning att de sparat i PP Pension i minst tio år före pensionstillfället.

De nya reglerna som i praktiken träder i kraft den 30 april 2018 innebär att man måste spara minst 1 000 kronor i månaden hos PP Pension, eller att man har sin tjänstepension med pågående inbetalning hos PP Pension.

Annons Annons

Den som bara får pensionsutbetalningar utan att aktivt spara får inte längre vara med i bostadskön.

För journalisten Ewa Tures som gick i pension för ett par år sedan innebär det att hon åker ur bostadskön om hon inte börjar spara i PP Pension.

– Det är ganska vansinnigt. De sparkar ut alla pensionärer som har stått i kön i evigheter. Jag tycker att det är upprörande att de går in och retroaktivt tar ifrån mig saker som jag har sparat till i många många år. Jag tycker att de gör helt fel. Det är förjävligt, säger Ewa Tures till Journalisten.

Fotografen Peter Kjellerås pensionerades från Aftonbladet för några år sedan och driver nu ett kombinerat bageri och galleri på Södermalm i Stockholm. Han tycker att PP Pensions bostadskö är viktig.

– Det är väl egentligen inte så att man blir utkastad som pensionär men man måste börja spara, och det kan jag väl göra. Jag vill stå kvar i den där kön.

Så du har börjat pensionsspara efter pensionen?
– Ja, det är egentligen helt absurt. Men det är ju fortfarande mina pengar, de försvinner inte. Däremot har informationen varit väldigt dålig om vad som gäller. Det är riktigt illa skött.

Det är inte bara pensionärer som reagerat på den dåliga informationen på PP Pension. Malin Crona, som nu arbetar som frilansjournalist, ställde sig i bostadskön när hon var anställd och har fortsatt att spara hos PP Pension för att stå kvar i kön.

– Det kom helt plötsligt ett mejl om att man måste spara dubbelt så mycket för att stå kvar i bostadskön. Det stod att beslutet fattades i somras, men det fanns inget datum från när man måste börja spara mer, säger Malin Crona.

– Jag har ju bland annat jobbat som konsumentreporter och är ganska noga med mina pensioner. Jag har inte sett den här informationen någon annanstans. Jag försökte att ringa dem i två veckor utan att komma fram, och när jag till slut fick tag på kundtjänst fick jag intrycket att de inte riktigt visste hur de nya reglerna såg ut.

Eftersom det handlar om pensionsplaceringar ville Malin Crona gärna komma i kontakt för att få rådgivning, men det gick hon bet på.

– Det verkar vara en väldig kommunikationsmiss. För mig som ensamstående med barn har det varit viktigt att stå i den bostadskön och jag har branschkolleger som är i samma situation. Man vill ju inte bli utslängd från en bostadskö.

Det var först i början av mars som PP Pension beslutade om att förändringen skulle träda i kraft den 30 april.

Kjell Norling, vd på PP Pension, beklagar att sparare upplevt att informationen varit dålig.

– Jag tycker att vi kunde ha varit tydligare om vilket datum det gällde ifrån. Om det är så att man inte har fått svar på frågor är det bara att beklaga. Så ska det inte vara. Samtidigt är det så att de allra flesta som har hört av sig, 80-90 procent, har förståelse för den här förändringen, säger Kjell Norling.

Varför genomför ni den här förändringen?
– Vi ville renodla villkoren i bostadskön eftersom det var ett så komplext system med så pass många undantag att vi faktiskt inte klarade att följa det. Samtidigt har det varit dyrt att sköta kön. Vi har haft personal som jobbat mer eller mindre heltid med detta, så det handlar om hundratusentals kronor årligen. På något sätt måste verksamheten finansieras, och vi kan inte låta de försäkringstagare som inte står i bostadskön bekosta detta. Vi får inte subventionera en bostadskö på det sättet enligt lag. Vi resonerade kring att ta ut en avgift för att stå i kön, men kom fram till att det inte var en bra idé. Nu finansierar i stället de som står i kö genom att spara till sig själva, säger Kjell Norling.

De nya reglerna har förenklat kösystemet och bara ett undantag kvarstår – de som jobbar och blir föräldralediga får stå kvar i kön. I februari lades också skötseln av kön ut på entreprenad.

– PP Pensions syfte är att ge sparare en bra långsiktig pension, inte att förmedla bostäder. Bostadskön är en förmån vi har möjlighet att ge sparare eftersom vi äger ett fastighetsbestånd som har gett spararna bra avkastning.

– Vi förstår ju att det finns de som är arbetslösa eller som har gått i pension med en liten pension som inte klarar att spara tusen kronor i månaden. Jag fick själv ett mejl från en person som var arbetslös och gick på a-kassa, och jag förstår ju att det är svårt, säger Kjell Norling.

Några som jag har pratat med känner sig lite lurade eftersom när de ställde sig i kön var förutsättningarna annorlunda. Vad säger du om det?
– Det har alltid funnits ett krav på sparande för att stå i bostadskön. Pensionärer har bara fått stå i kön om de först sparat i tio år. Kostnaderna för hela vår verksamhet har ökat sedan 2006 då vi gjorde den senaste höjningen av sparandet. Man kan aldrig lova att alla regler gäller för all framtid. Det vi kan lova är att det alltid kommer att vara en rättvis bedömning av de som står i kö.

De personer som sparat i mer än tio år och som har gått i pension blir nu utkastade från bostadskön. Hade man inte kunnat göra ett undantag för just dem?
– Vi kastar inte ut någon, den beskrivningen ställer jag inte upp på. Kravet är att man sparar pengar till sig själv i PP Pension. Vi gör lika för alla och det blir mer tydligt för alla. Alla undantag kostar pengar att hantera. Sen förstår vi att det finns ett antal fall som inte det här regelverket passar för, men vilket regelverk passar för alla? Jag kan förstå att det finns personer som är missnöjda för att de känner att de kommit in på andra villkor, det har jag stor förståelse för.

Är det rimligt att man ska tvingas pensionsspara efter pensionen för att stå i er bostadskö?
– Många tar ut pensionen tidsbestämt över fem eller tio år och får en väldigt dålig pension efter tio år. Vi uppmanar folk att fortsätta att spara efter pensionen, eftersom man lever så mycket längre i dag.

 

FAKTA

PP Pension är mediebranschens egen försäkringsförening.
Huvudmän är Medieföretagen, Journalistförbundet och Unionen.
Föreningen erbjuder tjänstepensionslösningar samt sparande i kapitalförsäkring och privat pensionsförsäkring och har cirka 36 000 försäkrade.

Fler avsnitt
Fler videos