Gå direkt till textinnehållet

Skolstrid i Vännäs blev publicistisk fråga

Västerbottens Folkblad valde bort att bevaka ett möte om byskolorna i Vännäs. Det ledde till misstankar om att tidningen påverkats av kommunens s-majoritet.

Socialdemokratiska Västerbottens Folkblad har under en tid bevakat den heta debatten om by-skolornas framtid i Vännäs. Den 24 september presenterade kommunens socialdemokratiska majoritet ett förslag om byskolorna, som bevakades av flera medier.

Men trots att VFs reporter Viljo Thornberg på förhand hade bokat in tre intervjuer med personer på mötet, fick han av ledningen besked att tidningen inte skulle bevaka mötet. Nyhetschefen Daniel Nordström nekar till att det fanns politiska påtryckningar.

– Vi har skrivit otroligt mycket om frågan tidigare, men hade inte tid att bevaka just det mötet. Besluten som togs där var redan avgjorda på förhand. Vi hade redan skrivit om dem. Vi har aldrig stoppat någon bevakning, men den dagen prioriterade vi annat.

Han försäkrar att ingen politiker kontaktat tidningen i frågan:

– Skulle det ha skett hade jag inte ett ögonblick låtit det påverka vårt nyhetsarbete.

Frånvaron födde spekulationer om politiska påtryckningar mot den socialdemokratiska tidningens rapportering i en känslig fråga, och flera har uttryckt skepsis inför tidningens agerande. Katarina Hampusson, språkrör för Föräldragruppen i Brån, som arbetat mot nedläggning av skolan på orten, är förvånad över att tidningen uteblev från mötet.

– När det var som hetast väljer Västerbottens Folkblad plötsligt att lägga locket på, medan flera andra medier var där. Tråkigt och märkligt, tycker jag.

Tidningens ledarskribent Lars Bodén uppges också ha gett reportern Viljo Thornberg skarp kritik på redaktionen i slutet av september för bevakningen på nyhetsplats.

Hur tycker du att VFs beskrivning av skolstriden har varit?

– Jag har inte med nyhetsredaktionens arbete att göra men har möjligen en åsikt om att man ska beskriva bakgrunden korrekt, säger Lars Bodén. Det här handlar om vad som i grunden var ett tjänstemannaförslag om besparingar. Det framställdes i tidningen som ett politiskt förslag. Det var missvisande, säger han.

Den 23 september lär du ha haft ett samtal vid kaffeautomaten och kritiserat Viljo Thornberg för att han "gick borgarnas ärenden". Stämmer det?

– Nej, så har jag inte sagt. Men vi för ju samtal kollegor emellan och jag tog upp frågan om korrekt bevakning med Viljo.

Enligt reportern Viljo Thornberg, lokalreporter för Vännäs, Bjurholm och Vindeln, ska kommentarer om frågan om den journalistiska bevakningen hanteras av redaktionsledningen.

– En ny artikel om frågan om skolan i Vännäs har publicerats i VF. Men numera måste jag be om lov varje gång jag skriver om frågan om byskolorna. Så har jag inte jobbat tidigare.

Enligt nyhetschefen Daniel Nordström finns inget nytt i de redaktionella rutinerna.

– Reportrarna har självklart en ständig dialog med oss om prioriteringen, det tror jag är normalt inom de flesta redaktioner. Här finns absolut ingen förändring i det avseendet.

FAKTA

Vännäs och skolan

Byskolorna i Vännäs har hotats av nedläggning. Frågan blev politiskt laddad efter att kommunens borgerliga opposition sade sig göra bevarandet till en valfråga.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt