Gå direkt till textinnehållet

Skeptiska reaktioner på URs åtgärdsplan

Idag presenterade URs ledning sin åtgärdsplan för att komma till rätta med de problem som Journalisten berättat om i flera artiklar.

VD Christel Tholse Willers berättar för Journalisten att hon haft nära samtal med flera av de 37 som skrev ett öppet brev till henne i veckan. (Se tidigare artikel här)

-Jag har bett dem komma med en prioriteringslista och det är utifrån den och andra medarbetares återkoppling som vi nu presenterat vad vi fokuserar på att åtgärda inom den närmaste framtiden, säger hon.

I nuläget ska UR fokusera på tre områden:

  • Innehåll
  • Tillhörighet i vardagen
  • Arbetsmiljö, såväl den fysiska och digitala som den psykosociala.

– Vi har flera olika grupper som kommer att ta sig an olika delar av det som behöver göras. Redan idag träffas en grupp för att prata om bland annat tillhörighet. För att tillsammans börja reda ut det som inte fungerat men också att lyfta fram det som har fungerat och titta på lösningar, säger Christel Tholse Willers.

I vår intervju betonar Christel Tholse Willers flera gånger att det finns en stark förändringsvilja bland medarbetarna. Och hon betonar att det är just för att UR står starkt som förändringen ska göras just nu. För att säkra företaget i framtiden.

Men är det inte lite märkligt att riva sönder något som fungerar?

– Ingen har haft ambitionen att riva sönder, vår ambition är att skapa ett UR, ett stort gemensamt vi.

Ändå har många mått dåligt i den här omorganisationen?

– Människor är vår resurs. Jag blir olycklig när jag hör att de mår dåligt.  Mycket kan justeras, en del kan vi göra nu och en del kan vi göra senare.

Det finns ytterligare en prioriterad punkt i åtgärdsplanen och det är att förtydliga organisationen och rollerna.

– Det kommer att ta tid, 3-4 år, att genomföra vår transformation fullt ut. Ambitionen är att skapa en organisation som av egen maskin kan klara av att ändra sig efter omvärldens krav och behov. Det här är inte en linjär process, ibland måste vi stanna upp för att sedan gå framåt, ibland tar vi ett steg eller två tillbaka. Det viktigaste är att vi gör det i kontakt med varandra. Vi måste förstå varandra.

Reaktionerna på åtgärdspaketet var skeptiska. Många hade hoppats på mer konkreta förslag och kanske ett erkännande av att ledningen gjort fel.

En medarbetare sa efter presentationen som hölls på arbetsplatsen: ”Om vi fortfarande orkar bli upprörda så blev vi det."

En efterfrågade att ledningen skulle peka med hela handen ”som de ledare de har betalt för att vara”.

Journalistklubbens styrelse tog ett gemensamt uttalande efter presentationen:

”Vi hade hoppats på tydligare och mer konkreta åtgärder. Många frågetecken kvarstår som måste lösas inom en mycket snar framtid. Vår huvudkritik har varit att vår kärnverksamhet har hamnat i skuggan av omorganisationen. Det är svårt att se några stora förändringar i det som presenterades i dag men vi har alla bjudits in att delta i det fortsatta arbetet att förbättra organisationen.”

I det brev som de 37 medarbetarna skrev till ledningen tidigare i veckan stod bland annat att ”Kritiken handlar om att den nya organisationsstrukturen totalt saknar publicistiskt perspektiv.”

Detta menar de som Journalisten varit i kontakt med att ledningen inte svarat på med sitt åtgärdspaket.

”Att prioritera samtal om innehållet är inte desamma som att säkerställa publicistisk kompetens och gå i jobbläge, när vi bygger och gör innehåll. Att bygga relationer och trygghet i vardagen är inte detsamma som redaktionell tillhörighet. Jag är så förbannat trött på lullullet” är en kommentar.

Om fem veckor ska UR göra en avstämning av hur processen framskrider.

 

Fler avsnitt
Fler videos