Skånskan kritisk till förslag på ändrat presstöd

11 september, 2013

Skånska Dagbladet är mycket kristik till Presstödskommitténs förslag som i dag lämnas över till regeringen. Enligt förslaget skulle Skånskan tappa 25 procent av stödet.

Enligt Skånska Dagbladet är tidningen den stora förloraren om förslaget om ändringar i presstödet genomförs.

”Det förslag som Presstödskommittén lagt fram slår hårt och ensidigt mot Skånska Dagbladet. Medan i stort sett samtliga övriga andratidningar i landet får ett ökat stöd från 2017, då det nuvarande presstödet löper ut, förlorar tidningen ungefär hälften av sitt stöd jämfört med vad det är för närvarande. Särskilt stort blir tappet i stöd när det nuvarande stödet ersätts med det nya. På ett år kan Skånska Dagbladet tappa 25 procent av sitt stöd.”, skriver Skånskan i ett pressmeddelande.

Skånskan har i dag ett så kallat storstadsstöd och kommer ut sju dagar i veckan. Den nya stödmodellen innebär att dagstidningar som endast kommer ut sex dagar i veckan får ett ökat presstöd.

”Det är därmed en djupt orättvis stödmodell som gör skillnad på skånska tidningsläsare och tidningsläsare på andra håll i landet. De besparingar det föreslagna stödet kan tvinga fram riskerar leda till att medieskugga breder ut sig i Skåne när flera kommuner kan ställas utan daglig nyhetsbevakning. (Skånska Dagbladet bevakar i dag regelbundet 16 skånska kommuner.).”

Skånskan påpekar att med Presstödskommitténs förslag hamnar runt 75 procent av stödet till flerdagarstidningar i stora tidningskoncerner.

”Bakom Skånska Dagbladet står inga stora kapitalintressen, företaget ägs av 290 enskilda andelsägare, och är en av få kvarvarande självständiga tidningskoncerner i landet. Med presstödskommitténs förslag riskerar tendenserna till en monopolisering av tidningsmarknaden att förstärkas.”

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies