Gå direkt till textinnehållet

Sista chansen att se utställningen Vägskäl

På söndag, den 23 maj, avslutas Nordens fotoskola Biskops Arnös examensutställning på Galleri Kontrast i Stockholm. 17 studenter har tolkat temat Vägskäl. Vi träffade en av dem - Miranda Solvang - som utsetts till Årets rookie.

Det finns många sätt att förhålla sig till vägskäl, något som vi alla ställs inför någon gång. Det märks särskilt väl på fotoskolans utställning, där studenterna tolkat olika människors vägval i livet.

Trots pandemin har några av studenterna kunnat resa runt i världen och arbeta med sina projekt. Studenten Duygu Getiren har varit i Istanbul och skildrat Florence, som inte vill identifieras med någon specifik könsidentitet, Julia Koch har träffat en svensk friåkare i Schweiz och Robin Bäckman har skildrat människorna och de smältande glaciärerna i Himalayaområdet i Nepal.

Adam Sundman reste till Åland och försökte ta reda på hur Mariehamnsborna klarat pandemins restriktioner. (Foto: Adam Sundman)

Men det finns också de som valt att hålla sig nära sin egen sfär. Amina Dahlab har skildrat sin morfar som snart fyller 81 år, Axel Hillerskog sin pappa som arbetat i sin trädgårdsfirma och som nu ska gå i pension och Markus Vik som berättar om en väldigt nära kärlekshistoria. Henrik Gustafsson Nicander har förutom sina bilder på högkänsliga Anna Vild också gjort ett långt tv-inslag.

Paul Wennerholm har följt William Westermark, som är svårt hjärtsjuk och bland annat gått igenom tre hjärtoperationer. (Foto: Paul Wennerholm) 

På Galleri Kontrast träffar vi Miranda Solvang som ställer ut sju bilder från sitt examensprojekt ”Välkommen till Självmordslinjen”.

Hon har följt tre volontärer på Självmordslinjen som drivs av den ideella föreningen Mind och som stöttats av Tim Bergling (Avicii) Foundation.

Att fotografera från det 20 kvadratmeter stora kontoret var en utmaning, berättar Miranda Solvang.

– Jag tyckte att det var ett intressant projekt, men jag hade problem med att tänka ut hur jag skulle göra det visuellt, så det inte såg ut som vilket callcenter som helst. Volontärerna på Självmordslinjen får ta emot många tunga anonyma samtal och efteråt vet de inte hur det går för den person de pratat med. Jag var som en fluga på väggen, lyssnade och fotograferade.

Även nattetid sitter volontärerna och svarar på samtal i Självmordslinjen. (Foto: Miranda Solvang)

Pressfotografernas klubb Stockholm tycker att hon ”på ett respektfullt och lyhört sätt tagit till sig ett svårt ämne”, och har utsett Miranda Solvang till Årets rookie.

Snart ska Miranda Solvang ut på sin praktik, som hon kommer att göra på Dagens Nyheter. Bilderna från Självmordslinjen kommer även att visas på Arbetets museums dokumentärfotoutställning i Norrköping och på Västerbottens museum i Umeå mellan den 4 september och den 9 januari.

Ungefär 220 000 kubikmeter skräp hamnar i Nordsjön varje år. Anna Bredberg följde en grupp som rensade stränderna i Bohuslän. (Foto: Anna Bredberg)

Medverkande studenter i Vägskäl: Robin Bäckman, Cornelia Jönsson, Hjalmar Bergom Larsson, Amina Dahlab, Julia Koch, Markus Vik, Henrik Gustafsson Nicander, Angie Gray, Miranda Solvang, Paul Wennerholm, Emma Wallskog, Eira Desax, Adam Sundman, Anita Szava, Anna Bredberg, Axel Hilleskog och Duygu Getiren.  

Fler avsnitt
Fler videos