Gå direkt till textinnehållet

Sex nominerade i strålkastarljuset

Journalisten ringde upp sex av de nominerade till kongressvalet för att få reda på vilka frågor som är viktigast, hur de kampanjar och hur de ser på ombudsvalet. Läs mer på www.sjf.se/kongress 

TOMMY SÖDERLUND
52 år, bild­journalist anställd av Got­lands­press och jobbar på Gotlands Tidningar. Kassör i journalistklubben och ledamot i klubbens yrkesetiska kommitté.
Vilka frågor tänker du driva?
– Upphovsrättsfrågorna. Jag vill ­arbeta för att bildjournalister och fotografer ska få större delaktighet och inflytande på redaktionen.
Hur valkampanjar du?
– Jag tänker varsamt smygcoacha mina arbetskamrater så att de röstar på mig.
Är direktvalet meningsfullt?
– Har inte tänkt igenom frågan.

 

KAROLINA EKSTRAND
36 år, nöjes­reporter/redi­gerare på Baro­metern-OT. Ordförande
i klubb och ­distrikt.
Vilka frågor tänker du driva?
– Hjärtefrågan är vikariefrågan, att slåss mot utlasning och ständig lönediskriminering. Och så förbundets framtid och vilka som ska vara med – jag lutar mot att vi måste bredda oss men har inte bestämt mig.
Hur valkampanjar du?
– Inte alls för egen del, men som distriktsordförande slåss jag för att Småland ska vara distriktet med högst valdeltagande. Högt deltagande är avgörande för legitimiteten i kongressens beslut, så att inte vår motpart kan säga att vi inte har stöd av medlemmarna.
Är direktvalet meningsfullt?
– Jag vill ju tycka det. Förra ­valet upplevdes som för svårt, man klarade inte att logga in. Men blir det inte fler som röstar får vi tänka om, valet kostar ju en massa pengar också.

Annons Annons

 

ÅSA AVDIC
33 år, producent och programledare för Plånboken i P1, som görs av produktionsbolaget SMT Radio.
– Jag har inga fackliga uppdrag. Det var journalistklubben på Sveriges Radio som tog kontakt med mig och undrade om jag var intresserad av att vara med, eftersom det saknades representanter från radioproduktionsbolagen. Jag har under en längre tid haft synpunkter på Journalistförbundets agerande i frilansfrågor privat, så det är klart jag måste ta chansen att säga min åsikt om jag får möjligheten.
Vilka frågor tänker du driva?
– Jag har under ett decenniums tid varit en radio- och TV-rallare som hasat mig fram mellan olika projektanställningar och varit nära LAS-bilan ett otal gånger. Frågan om hur man ska fånga upp de medlemmar som inte har en trygg anställning är viktig. De måste känna att förbundet även är till för dem.
Hur valkampanjar du?
– Jag har inte börjat. Men det betyder inte att jag är likgiltig. Jag får väl helt enkelt göra en magnifik spurt…
Är direktvalet meningsfullt?
– Jag har ingen uppfattning om vilket som är att föredra, att ombuden till kongressen väljs genom röstning eller att klubbarna nominerar. Men det känns som om det blir mer demokratiskt ju fler som deltar
i röstningen.

 

PERARNE SANGLERT
59 år, intake- och planeringsredaktör på SVT Luleå, ­ledamot av journalistklubbens styrelse på SVT, kassör i Norrbottens journalistdistrikt, styrelseledamot i sektionen SVT Luleå/Kiruna, lokalt huvud­arbetsmijöombud på SVT Luleå.
Vilka frågor tänker du driva?
– Det som står mig väldigt nära är upphovsrätten och arbetsmiljöfrågor. Upphovsrätten är viktig att värna om i den föränderliga tid vi lever i i dag. Jag bevakar upphovsrättsintrång som görs mot medlemmarna och påpekar när jag hittat bildstölder.
Hur valkampanjar du?
– Jag driver ingen kampanj.
Är direktvalet meningsfullt?
– Det är en av de viktigaste sakerna inför kongressen, för ju fler som röstar desto starkare mandat får de som får åka till kongressen. Därför måste fler denna gång gå in på förbundets hemsida och rösta.

 

STEFAN AHLQVIST
Chefredaktör för Finansvärlden, förtroendevald revisor i Journalist­förbun­det, ordförande i Eken­distriktet och ledamot i Tvärfackliga journalistklubben.
Vilka frågor tänker du driva?

– Ekonomin och avgiften. Jour­nalistförbundet måste ha en ekonomi i balans och eventuella avgiftshöjningar måste hållas så låga som möjligt, så att medlemmarna inte lämnar förbundet på grund av avgiften.
Hur valkampanjar du?
– Jag har lämnat uppgifter om mig själv på Journalistförbundets sajt, där man ska rösta på ombuden.
Är direktvalet meningsfullt?
– Nej, jag tycker att det är skendemokrati. Det tar en massa tid och resurser. Inget annat fackförbund som jag känner till gör så här. Jag förstår inte varför klubbarna och distrikten inte kan utse sina ombud. Det finns inget medlemsintresse för det här valet. I Eken-distriket är det väldigt få som över huvudtaget känner ombudskandidaterna. Jag fattar inte varför Journalistförbundet håller fast vid det här systemet.
 

ANNIKA LARSSON
46 år, redigerare på Sydsvenskan, klubbstyrelsen (tidigare ordförande).
Vilka frågor tänker du driva?
– Upphovsrätten – den handlar om våra jobb. När man slår samman tidningar och tar bort jobb minskar mångfalden. Färre granskar och är besvärliga.
Hur valkampanjar du?
– Södra hade valmingel, men vi från Sydsvenskan var inte där på grund av att Peter Melin avled. Vi kom av oss lite. Jag finns med på Södras hemsida, och förhoppningsvis har jag bevisat min kompetens för mina arbetskamrater under åren som klubbordförande. Jag har också suttit med i förhandlingsdelegationen. Sydsvenskan är en stor arbetsplats och en bra bas för många röster.
Är direktvalet meningsfullt?
– Jag har inte funderat på den frågan. Jag hoppas att det dåliga deltagande förra valet berodde på den nya tekniken. Nu är folk mycket mer vana vid nätet. Men blir det lika dåligt denna gång har förbundet ett allvarligt problem. Det gäller ju trovärdigheten, vilket mandat sitter man på? Men jag har inte analyserat hur det ska lösas
 

Fler avsnitt
Fler videos