Gå direkt till textinnehållet

Seierstad-striden går vidare

Kontroverserna runt Åsne Seierstad och boken fortsätter. Jan Guillou, PK-ordförande, hävdar i norska VG att boken ”Bokhandlaren i Kabul” måste vara påhitt. Seierstad tillbakavisar påståendet och ångrar inte publiceringen.

Kontroverserna runt Åsne Seierstad och boken fortsätter. Jan Guillou, PK-ordförande, hävdar i norska VG att boken ”Bokhandlaren i Kabul” måste vara påhitt. Seierstad tillbakavisar påståendet och ångrar inte publiceringen, även om bokhandlaren säger att familjen utnyttjats och hamnat i fara med publiceringen. Seierstad hävdar att sanningen om Afghanistan är viktigare än bokhandlarens besvikelse.

Åsne Seierstad tror att hon kan komma överens med huvudpersonen i sin bok ”Bokhandlaren i Kabul” som säger sig vara kränkt, utnyttjad och i fara genom publiceringen.

– För mig är sanningen om Afghanistan viktigare än att om han är besviken över hur han skildras i boken, citeras Åsne Seierstad i Aftonbladet.

I norska kvällstidningen VG är huvudnyheten att Publicistklubbens ordförande i Sverige, Jan Guillou, angriper Seierstad och hävdar att han direkt när han läste boken skulle kunna ge familjen ett helvete.

– Nu får familjen ta ansvar for en västlig kvinnas romanfantasi, och det är ett grovt etiskt brott, säger han till VG.

Jan Guillou menar också att det handlar om en romanen som är påhittad från början till slut, och är utformad som journalistik. Att familjen skulle erkänna otrohet och sexuella övergrepp mot barn finner han otroligt.

Åsne Seierstad hävdar bestämt att allt i boken är sant och tillbakavisar Guillous kritik: – Jan Guillou har talat illa om mig förr. Det enda jag vill säga till honom är att allt som står i boken är sant.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos