Se upp för vardagsdiskriminering

18 juni, 1998

Redaktionen har sökt en ny medarbetare. 45 ansökningar har kommit in och listan på namn visats för klubben. Några namn ser inte svenska ut. Hur många av oss har inte automatiskt strukit de namnen?

Redaktionen har sökt en ny medarbetare. 45 ansökningar har kommit in och listan på namn visats för klubben. Några namn ser inte svenska ut. Hur många av oss har inte automatiskt strukit de namnen?

Frågan ställdes av Susanne Björkenheim när hon kommenterade förbundsstyrelsens förslag till handlingsprogram Minoriteter och medier.

Hon uppmanade alla klubbar att se upp med vardagsdiskrimineringen och verka för att minoriteter inte exploateras.

— Det snackas mycket om att invandrare är en resurs och tillgång, låt oss ge fraserna innehåll, sa Susanne Björkenheim.

Samtidigt konstaterade hon att de nya medierna verkar mer fördomsfria än de gamla.

Hon tyckte att handlingsprogrammet var bra men ville ha tilllägget att det harmoniseras med tankarna kring en ny lag mot etnisk diskriminering som är på gång.

Kongressen gillade också programmet och klubbade det med Susanne Björkenheims tillägg.

Handlingsprogrammet tar bland annat upp att journalister har ett ansvar för att inte bidra till att skärpa motsättningarna mellan olika grupper i befolkningen, att inte skapa ett “vi och dom-perspektiv” som underblåser konflikter mellan människor med olika etnisk bakgrund.

Tidningsläsningen är låg bland många invandrare och minoritetsgrupper. Vissa grupper hämtar nästan all sin information via tv-sändningar från sitt ursprungsland. Många riskerar därmed att isoleras från det svenska samhället. Staten har ett public service-ansvar för att också minoritetsgrupperna har tillgång till nyheter och debatt om förhållandena i Sverige på andra språk än svenska.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies