Gå direkt till textinnehållet

SDs debattartikel var inget tryckfrihetsbrott

Justitiekanslern anser inte att Sverigedemokraternas debattartikel i Aftonbladet i måndags bröt mot tryckfrihetsförordningen och hetsade mot folkgrupp.

JK beslutade i dag att inte inleda någon förundersökning av den kritiserade debattartikeln av SDs partiledare Jimmie Åkesson som publicerades i Aftonbladet i måndags. I texten skriver Åkesson bland annat att muslimer är Sveriges största hot sedan andra världskriget.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin valde att publicera debattartikeln trots att flera av landets ledande experter på tryck- och yttrandefrihet avrådde honom.

JK anser inte att artikeln utgör hets mot folkgrupp. I sitt beslut konstaterar JK att "yttrandefriheten är i princip starkare när ett meddelande har spritts i ett grundlagsskyddat medium än annars. Och yttrandefriheten är särskilt stark när det gäller politiska yttranden och debatt i frågor av allmänt intresse."

Annons Annons

Mariam Osman Sherifay är ordförande i Centrum mot rasism och är mycket besviken över JKs beslut. "Nu finns det inget tak för vad man får säga om andra grupper i vårt samhälle, om det är judar, muslimer, svarta, homosexuella eller andra. Det betyder att det är fritt fram att göra olika grupper till syndabockar", säger hon till Göteborgs-Posten.

Fler avsnitt
Fler videos