Gå direkt till textinnehållet

Schibsteds krav: Dubbelvaccinerade är välkomna tillbaka

De Schibsted-journalister som vill komma tillbaka till redaktionen en dag i veckan från och med i höst måste vara dubbelvaccinerade, med vissa få undantag. ”Att så många som möjligt på plats är vaccinerade minskar risken för smittspridning på arbetsplatsen och i förlängningen covid-19 hos våra medarbetare”, uppger ledningen till Journalisten.

Under pandemin har alla medarbetare inom Schibsted som kan, arbetat hemma, och det ser ut som att lokalerna kommer gapa relativt tomma under stora delar av arbetsveckan ett tag till.

I ett utskick som undertecknats Sverigeledningen, som Journalisten har tagit del av, skriver koncernen nämligen att man kommer att påbörja en infasning för arbete i Schibstedhuset i Stockholm från den 1 oktober.

”Från och med då kommer vi att ge alla möjligheten att vara på kontoret en dag i veckan”, skriver de.

Annons Annons

– Vi börjar med att låta de medarbetare som idag jobbar hemifrån komma in till kontoret en dag per vecka. Det innebär att dessa medarbetare kan komma in endast en dag per vecka, detta bygger på frivillighet, skriver Aftonbladets HR-chef Martina Ehn, i ett mejlsvar till Journalisten.

I brevet nämns ingenting om krav på dubbelvaccinering. Men enligt uppgifter till Journalisten finns det ett sådant, vilket bekräftas av HR-chefen.

– Det stämmer att vi under den planerade infasningen vill att de som idag jobbar hemifrån har fått båda doserna vaccin innan de börjar jobba i Schibstedhuset igen. Den förväntan finns givetvis inte på den personal som inte har möjlighet att utföra sitt arbete hemifrån. Men att så många som möjligt på plats är vaccinerade minskar risken för smittspridning på arbetsplatsen och i förlängningen covid-19 hos våra medarbetare, skriver Martina Ehn.

Hur hanterar ni om medarbetare har behov av att arbeta mer på kontoret?

– Under hela pandemin har vi gjort, och gör fortfarande, undantag för medarbetare som av olika skäl har behov av att komma in och jobba från kontoret. Vi har inte så många undantag, men våra medarbetare är medvetna om att den lösningen finns.

Varför har ni valt en dag i veckan på kontoret till att börja med?

– I Schibsted har vi gjort bedömningen att det är lagom att erbjuda en dag i veckan initialt. Beroende på hur smittoläget ser ut i samhället längre fram kan detta justeras förhoppningsvis åt fler antal dagar per vecka.

Sedan tidigare har Schibsted snabbtestat alla medarbetare som behöver vara på plats i huset. Huruvida snabbtesterna fortsätter i höst vet man inte, men det jobbas på en sådan lösning.

– Snabbtesterna har uppskattats av såväl våra medarbetare som våra fackliga organisationer, uppger Martina Ehn.

Fler avsnitt
Fler videos