Gå direkt till textinnehållet

Scherman: För lite och för sent

TV4s VD Jan Scherman är besviken på regeringens budgetförslag om sänkt koncessionsavgift. “Det är för lite och för sent”, konstaterar han.

TV4s VD Jan Scherman är besviken på regeringens budgetförslag om sänkt koncessionsavgift. “Det är för lite och för sent”, konstaterar han.

Bara på en punkt är Jan Scherman nöjd med dagens budgetförslag från regeringen:

– Jag är väldigt nöjd med att regeringen, efter fem år, äntligen har fattat ett beslut. Eftersom nedsläckningen av det analoga nätet inleddes i går är det ju väldigt logiskt.

Däremot är han kritisk mot utformningen av förslaget.

– Regeringen borde ha föreslagit en engångssänkning, som man gjort i Finland. Vi har haft oförändrad koncessionsavgift under en lång rad år trots att det monopol TV4 haft minskat från 55 procent till 20 procent av marknaden.

Även nivån på sänkningen mottogs med besvikelse.

– Det här är ju mindre än det förslag som fanns i våras och betydligt mindre än vad som fanns med i regeringens utredares förslag. Uppenbarligen har regeringentagit intryck av vad våra konkurrenter haft att säga. Och det är trist. Det finns ju ingen saklig grund för att ha en så hög avgift som vi har haft.

När det gäller de regionala sändningarna är Jan Scherman mycket kritisk mot att avgifterna blir oförändrade.

– Med ena handen visar regeringen att man tycker det är väldigt viktigt med en utbyggd lokal TV-verksamhet, men med den andra lägger man en avgift så att större delen av våra lokala stationer är olönsamma.

TV4 Sveriges stationer är ju redan drabbade av hårda sparpaket. Kommer detta att påverka situationen ytterligare?

– Vi tar det här i vår budgetprocess. Varken vi eller våra ägare har någon annan uppfattning än den vi alltid har haft: att den lokala TVn ska vara kvar och vara stor, stark och landstäckande.

mj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt