Gå direkt till textinnehållet

Sajter censureras fortfarande i Kina

Kinesiska myndigheter fortsätter att censurera sajter. Framför allt gäller det hemsidor på mandarin.

Reportrar utan gränsers hemsida öppnades för kinesiskas läsare den 1 augusti efter att ha varit blockerad sedan 2003. Men fortfarande är den del som är på kinesiska blockerad.

Enligt Reportrar utan gränser var öppnandet av vissa sajter ett PR-trick från den kinesiska regimens sida. De som inte kan engelska är hänvisade till de sajter som ledningen anser lämpliga.

Radio France International är tillgänglig, men i vissa regioner endast några timmar per dag. Wikipedia på mandarin går att komma åt men är kraftigt censurerad.

Sajter som handlar om mänskliga rättigheter och som diskuterar massakern på Himmelska fridens torg är fortfarande blockerade. Även hemsidor som erbjuder möjlighet att komma förbi censuren är blockerade, likväl plattformer för bloggare som WorldPress och TypePad.

Vid invigningen av OS i Peking den 8 augusti ordnar Reportrar utan gränser demonstrationer utanför Kinas ambassader i flera huvudstäder, bland annat i Stockholm.

– Vi samlas utanför den kinesiska ambassaden klockan 13 på fredag och ställa upp 27 tomma stolar, en för varje EU-land som borde ha stannat hemma från invigningen. Ingen stor manifestation, men ändå, säger Jesper Bengtsson, Reporter utan gränsers svenska ordförande.

Lista på de sajter som är helt och delvis blockerade

 

Fler avsnitt
Fler videos