Gå direkt till textinnehållet

Så planerades attentatet mot journalisten Ahmet Dönmez

Attentatet mot journalisten Ahmet Dönmez i Tullinge beställdes av en hög turkisk politiker och utfördes av personer knutna till maffian. Det hävdar den turkisk-tyske grävreportern Erk Acarer i sitt program på Youtube. Målet var att döda Dönmez.

Den 18 mars blev den svensk-turkiske grävreportern Ahmet Dönmez svårt misshandlat i Tullinge i Stockholm i samband med att han hämtade sin sexåriga dotter med bil vid skolan.

Han vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Dönmez arbetade i tjugo år på den turkiska tidningen Zaman i Ankara och är känd för sina avslöjanden om relationerna mellan den turkiska maffian och de nuvarande makthavarna i Turkiet.

Nu avslöjar den turkisk-tyske grävjournalisten Erk Acarer, som utsattes för ett attentat utanför sitt hem i Berlin i juli, detaljer på sin Youtube-kanal om hur attentatet mot Ahmet Dönmez ska ha planerats.

Annons Annons

Erk Acarer har fått tag i unika bilder relaterade till misshandeln, bilder som blurras i programmet. Enligt honom är det en turkisk minister som beställt attentatet av en maffialedare boende i Turkiet. Maffialedaren ska i sin tur hyrt in en maffiagrupp i Tyskland. Gärningsmännen har enligt programmet kommit till Sverige från Tyskland i en hyrd bil och skuggat Ahmet Dönmez i tre dagar före attentatet. Väl i Stockholm har de tagit sig runt med taxi för att rekognosera. Gärningsmännen ska bland annat ha fotograferat Ahmet Dönmez hem och in genom hans fönster där ett foto av maffialedaren fanns på ett bord.

Enligt Acarer hade beställaren beställt ett mord och blivit mycket arg på gärningsmännen efter att dessa skickat bilder på en skadad Ahmet Dönmez. Gärningsmännen ska ha sagt "det är svårt att skjuta ihjäl människor mitt på dagen i Sverige" varpå beställaren bett dem att återvända till Tyskland. ”Jag tar tag i detta själv!” sade maffialedaren enligt programmet.

– En annan viktig punkt är att maffialedaren ska ha köpt den korrekta adressen av en svensk myndighetsperson. Nu måste svensk säkerhetspolis ta mina uppgifter på allvar och vända blicken mot sin egen organisation vad beträffar attentatet mot Dönmez, säger Erk Acarer i slutet av det nästan halvtimmes långa programmet om attentatet mot Ahmet Dönmez.

Vi har varit i kontakt med Ahmet Dönmez som säger att han bedömer Erk Acarers uppgifter som trovärdiga.

KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Fler videos