Gå direkt till textinnehållet

Ryssland utesluts ur pressetiskt nätverk – Sverige återinträder

Förra året lämnade Sverige och ytterligare tio länder det pressetiska nätverket AIPCE i protest mot att Ryssland fick stanna kvar. Ett år senare utesluts nu Ryssland.

”Jag kan inte stå för att vara med i en organisation som säger sig värna om etik och pressfrihet och låter ryssarna vara kvar men puttar ut ukrainarna”, sade MO Caspar Opitz till Journalisten hösten 2022.

Då hade Sverige och ytterligare tio länder lämnat Alliance of Press Councils in Europe i protest mot att Ryssland trots Ukrainas krav om motsatsen tilläts vara fortsatt medlem.

Nu ska föreningens stadgar skrivas om och det tidigare presidiet kliva åt sidan – och ryssarna kastas ut. Därmed kan Ukraina, Sverige och övriga länder som lämnade återinträda.

Annons Annons

– AIPCE är en viktig organisation som arbetar för trovärdig journalistik och pressfrihet i Europa. Jag är glad över att man tagit sitt förnuft till fånga och att Sverige åter är en del av nätverket. Men allra gladast är jag över att våra ukrainska vänner fått upprättelse och har sin självklara plats i organisationen igen, säger Caspar Opitz i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos