Gå direkt till textinnehållet

Rysk polis hotar journalister inför protester

Ryska myndigheter hotar journalister, medier och sociala medier inför morgondagens planerade demonstrationer till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Enligt Committee to Protect Journalists har minst fyra ryska journalister hotats med rättsliga åtgärder om de bevakar protesterna till stöd för Aleksej Navalnyj imorgon lördag. Även medier och sociala medier har varnats av ryska myndigheter.

En av dem som hotats är frilansjournalisten Anastasia Lotaryova som inkallades till polisen i Moskva för ett ”förebyggande samtal” inför protesterna, men hon vägrade gå till mötet. Polisen har krävt att hon ska lova att inte bevaka protesterna, vilket hon också vägrade.

Svetlana Prokopjeva, korrespondent för Radio Free Europe i Pskov, uppsöktes igår i sitt hem av polis som ville ge henne en skriftlig varning inför protesterna. Hon vägrade att ta emot handlingen.

Annons Annons

I går informerade den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor att man kommer att åtala två sociala medier-plattformar för att de tillåtit att information om protesterna nått minderåriga personer.

Navalnyj greps när han återvände till Moskva den 17 januari efter att ha återhämtat sig på sjukhus i Berlin efter en förgiftning som den ryska underrättelsetjänsten FSB anklagas för att ha legat bakom.

Fler avsnitt
Fler videos