Gå direkt till textinnehållet

RUG fördömer mord på japansk journalist

Reportrar utan gränser fördömer Islamiska statens (IS) mord på den japanske journalisten Kenji Goto.

Reportrar utan gränser (RUG) skriver i ett pressmeddelande att avrättningen är "synnerligen grym med konsekvenser för en hel värld".

Det var i lördags som IS släppte videon som visar halshuggningen av en man som påstås vara den japanska journalisten Kenji Goto. Enligt den japanska regeringen förefaller filmen vara äkta.

"Det utstuderade våld som IS använder sig av för att kontrollera flödet av information från Syrien, och för att sätta skräck i en hel värld, är vidrig. Det är en terror som saknar motstycke och som inte tar någon hänsyn till mänskliga rättigheter. Mordet är inte bara en attack på Gotos liv utan på hela det fria samtalet i världen", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Annons Annons

Fördömanden har även kommit från andra håll. Bland annat har den japanske premiärministern Shinzo Abe sagt att han "aldrig kommer att förlåta dessa terrorister", enligt Reuters.

Kenji Goto kidnappades i oktober i fjol och har sedan dess hållits som fånge i Syrien.

Som Journalisten tidigare skrivit krävde IS lösen av den japanska regeringen för att släppa Kenji Goto. IS ultimatum kom sedan den japanske premiärministern Shinzo Abe lovat ett stödpaket på 200 miljoner dollar till de länder i Mellanöstern som bekämpar IS.

Fler avsnitt
Fler videos