Gå direkt till textinnehållet

Röster om upphovsrätten: ”Information borde vara tillgänglig och gratis”

Omvälvningarna inom digitala medier och Internet gör det allt svårare att ta betalt för information och att försvara upphovsrätten. – Ur samhällelig synvinkel är det inte bara av ondo. En större spridning av information har trots allt ett demokratiskt värde, säger Nicklas Mattsson, tidigare chefredaktör på Internet World.

Omvälvningarna inom digitala medier och Internet gör det allt svårare att ta betalt för information och att försvara upphovsrätten.
– Ur samhällelig synvinkel är det inte bara av ondo. En större spridning av information har trots allt ett demokratiskt värde, säger Nicklas Mattsson, tidigare chefredaktör på Internet World.

Idag jobbar han själv i medievärlden, som kreativ chef för nya medier på TV-produktionsbolaget Jarowskij. Men som tidigare chefredaktör på Internet World har Nicklas Mattsson varit en del av den framväxande Internetkulturen där gratiskulturen dominerar.

– Om man ska hårdra det kan man säga att upphovsrätten i flera avseenden är förlegad. Åtminstone finns det få lagar som folk skiter i så mycket som upphovsrätten. Folk kopierar musik, travesterar och utnyttjar varandras verk som aldrig förr, och på Internet har denna hållning varit som mest tydlig, säger Nicklas Mattsson.

Annons Annons

“Gränserna mellan privat och offentligt har luckrats upp”

Han har följt Internets utveckling och sett hur informationsutbytet ständigt ökat och hur texter valsat mellan privata brevväxlingar, kopieringar för internt företagsbruk, halvöppna mejllistor och öppen webbpublicering.

– Gränserna mellan privat samtal och fullskalig publicering har luckrats upp så mycket att jag tror att vi kommer att få se en förändring av synen på den privata upphovsrätten så småningom, säger Nicklas Mattsson.

Enligt Nicklas Mattsson finns det även ett demokratiskt värde i att texter, information och kunskap sprids över världen och mellan människor som aldrig förr.

– Att information vill vara fri är en gammal vacker tanke. Ur samhällets intresse skulle det vara bra om informationen var gratis och tillgänglig för alla, det tror jag.

“Nytänkande behövligt inom upphovsrätten”

Samtidigt framhåller Nicklas Mattsson att professionella informationsskapare, som är en kraftigt växande samhällsgrupp, också måste få betalt.

– Journalistförbundet gör vad de måste göra, de tar tillvara sina medlemmars intressen och kämpar för en klassisk tillämpning av upphovsrätten, vilket är begripligt.

Men Nicklas Mattsson återkommer till behoven av nytänkande inom både upphovsrätten och sätten att ta betalt. Bland annat tycker han att man kan ifrågasätta föreställningen att upphovsmannen ska ha betalt i all oändlighet, vid varje nyttjande. Kanske kan journalister jobba med timdebitering i stället. Eller så hittar man nya sätt att ta betalt, och nya målgrupper att ta betalt av.

– En dröm är en teknik som gör att säljaren kan få betalt varje gång någon klickar på en text för att hämta hem en artikel. I vilket fall som helst tror jag att försvaret av upphovsrätten i sin klassiska form behöver förändras. Även om det är tekniken som tvingar fram nytänkandet, finns det mycket gott i att information alltmer blir en kollektiv nyttighet, säger Nicklas Mattsson.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos