Robert Fisk kritisk till mediernas bevakning av krig
Robert Fisk, The Independents korrespondent i Mellanöstern, är pessimistisk inför framtiden både vad det gäller Mellanöstern och journalistiken. Krig beskrivs i dagens medier som något kliniskt som kan utföras utan att några döda visas.
Robert Fisk togs emot som en rockstjärna på grävkonferensen. Journalister över hela världen ville ta bild på sig själva tillsammans med honom. Men så är han också känd för sin bevakning av Mellanöstern under 30 år.
Vad som oroar Robert Fisk är att krigets verklighet inte längre visas i tidningar eller på TV. Bilder på dödade och skadade refuseras.
Den arabiska TV-kanalen al-Jazira hade tagit bilder på människor som blivit skadade och lemlästade efter de allierades bombat staden Basra. Men en brittisk TV-kanal var inte intresserad av att köpa bilderna. Robert Fisk hörde chefen från London säga att ”Vi kan inte visa bilderna för folk äter middag och lunch just då”, ”Det är att göra pornografi av döden” och att visa bilderna innebär att ”man inte visar respekt för de döda”.
– Medier visar upp ett blodlöst krig. Det innebär att medier är medskyldiga till att skapa en bild av att krig inte handlar om att döda, säger Robert Fisk.
När han rest omkring i Mellanöstern har han insett att mycket av dagens konflikter i området har med hur de forna kolonialmakterna Frankrike och England delade upp det gamla Ottomanska riket. Vad han egentligen sysslar med är att rapportera om de krig och konflikt som skapades av hans fars generation.
– Vi journalister tar inte med oss historieböcker till krigen. Därför misslyckas vi. I 32 år har jag bevakat Mellanöstern men jag ser ingen framtid för Mellanöstern eller journalistiken.
Fred kommer först då västerländsk militär lämnar alla arabiska länder, anser Robert Fisk.