”Risk för att kommunikatörerna
kan styra mer”

3 december, 2015

Trots att både lokalredaktioner och journalister försvunnit i hundratal från landets dagstidningar har kommunbevakningen inte minskat, sett till antalet artiklar. ”Men kvaliteten måste bli lidande på ett eller annat sätt”, menar medieanalytikern Kajsa Bergvall.

Var fjärde svensk kommun saknar i dag en nyhetsredaktion, samtidigt som 25 procent av dagstidningsjournalisterna sparats bort det senaste decenniet. Trots det har kommunbevakningen inte minskat i omfattning. Det framgår av Institutet för mediestudiers färska årsbok.

Kajsa Bergvall, medieanalytiker på Retriever, kan efter en undersökning som omfattar två miljoner artiklar, tvärtom visa att rapporteringen om kommunpolitik ökat något. Samt att det främst är de lokala dagstidningarna som står för rapporteringen.

Sex av tio kommuner får större medial uppmärksamhet under det första halvåret 2015 jämfört med motsvarande period 2012.

Men säger din studie något om innehållet i rapporteringen? Om det är granskande artiklar eller inklippta pressmeddelanden?

– Nej, det är naturligtvis en stor nackdel med metoden, att det kan vi ju inte, säger Kajsa Bergvall.

Finns det några planer på att gå vidare med en kvalitativ studie av kommunbevakningen?

– Man får i så fall göra ett kraftigt urval – jag har två miljoner artiklar i mitt material! Vi har inte kommit dit ännu, det är Institutet för mediestudier som får ta initiativ i så fall.

Men Kajsa Bergvalls hypotes är att kvaliteten de facto drabbas.

– Vi ser mer och mer slimmade redaktioner samtidigt som det produceras mer och mer. Webben ska ju matas hela tiden. Då måste ju kvaliteten bli lidande på ett eller annat sätt. Jag ser en risk för att kommunikatörer på kommunerna kan styra rapporteringen mer och mer.

Taggar: kommunbevakning

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies