Gå direkt till textinnehållet

Riksdagsledamot vill veta vad regeringen gör för Dawit

Vilka nya initiativ kommer utrikesminister Margot Wallström ta för att få Dawit Isaak frigiven? Den frågan ställer folkpartisten Maria Weimer, riksdagsledamot från Uppsala, till utrikesministern.  

I går uppmärksammades att Dawit Isaak suttit fängslad i 5 000 dagar utan rättegång på grund av sin kritik mot regimen i Eritrea. Några hundra personer hade samlats på Segels torg i Stockholm för att bland annat lyssna på Dawit Isaaks döttrar Betlehem och Danait.

Maria Weimer (FP), riksdagsledamot från Uppsala och ledamot i utrikesutskottet har ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström om varför fallet Dawit Isaak inte togs upp i regeringens utrikespolitiska deklaration.

Hon påpekar att mellan åren 2010 och 2014 nämndes arbetet för Dawits frigivning varje år av alliansregeringen i den utrikespolitiska deklarationen.

”Tyvärr valde den röd-gröna regeringen att inte ta den traditionen vidare i 2015 års deklaration. Regeringens röst för Dawit har fortsatt varit tyst”, skriver Maria Weimer.

Hon undrar vilka nya initiativ utrikesminister Margot Wallström ska komma med för att få Dawit Isaak frigiven.

I samband med att 5 000 dagar gått sedan Dawit Isaak fängslades antog Europeiska journalistfederationen, EFJ, ett stöduttalande för Dawit Isaak vid sitt årsmöte i Montenegro.

Fler avsnitt
Fler videos